Vambola Tiik: taastame Raadi mõisa peahoone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raadi mõis.
Raadi mõis. Foto: Tartu Linnamuuseum

Aastal 2030 tähistab Tartu suurt juubelit: möödub 1000 aastat meie kodulinna esmamainimisest. Kindlasti toimuvad suurejoonelised pidustused ja paljudel tartlastel on võimalus nendest osa saada.

Kena komme on sünnipäevalapsele kingitus teha ja siit minu ettepanek. Me võiksime seda olulist daatumit tähistada ühistegevusega, mõne suure ja märgilise tähendusega objekti taastamise või ehitamisega. Sellele eesmärgile peaksime jõudma Tartu kodanike ja poliitiliste jõudude läbirääkimiste ning kokkulepete kaudu. Sõlmitud lepped on valimisperioodide ülesed ja kõikidele linnavalitsustele meeldivaks kohustuseks.

Protsessi loogika eeldab diskussiooni antud ettepanekute üle, objektide väljavalimist, eelarve ja finantseerimisskeemi väljatöötamist ja lõpuks töö teostamist. Tartu juubelini on jäänud vaid 15 aastat, mis on just paras aeg millegi – märgilise tähendusega suurema projekti – teostamiseks.

Praegu, kui kohalik omavalitsus on paigas ja valimiseelseid (kohalike) tõmbetuuli veel pole, on just õige aeg teha koostööd, kaalutleda ja konsensuslikult otsustada. Nii või teisiti on see otsus poliitiline ja vajab kõikide osaliste heakskiitu.

Seda ettepanekut tehes olen loomulikult mõelnud ka konkreetsetele objektidele, mida võiks selle projekti raames Tartu suurjuubeliks ehitada või korda teha.

Ideid on mitmeid, kuid kaalunud nende vahel ning sõitnud veel hiljuti mööda Raadi mõisakompleksist, olen seda meelt, et taastada tuleks Raadi mõisa peahoone.

Hoolimata sellest, et Raadile kerkib ERMi uus peahoone, on tervikpildist ikkagi puudu mõisakompleksi peahoone. Selle asukoht ja tähendus sel alal on sedavõrd oluline, et ükskõik kustpoolt sa ka ei läheneks, tunduvad kõik teised hooned, ka ERMi uus peahoone, tagaplaanil olevana.

Minu ettepanek on Tartu linna esmamainimise 1000. aastapäevaks taastada Raadi mõisa peahoone ja viia sinna Tartu kunstimuuseum koos hoidlatega. Seda ideed toetab ka plaan rajada Raadile kultuurilinnak. Kui see mõte leiab piisavalt toetajaid ja kui me suudame selle realiseerida varem, näitab see meie ühistegevuse jõudu ja pikaajaliste eesmärkide vajalikkust.

Vambola Tiik, Tartu linna kodanik

Raadi mõisa ajalugu

Raadi mõis kuulus Tartu raele 1584. aastani. Rae järgi sai mõis ka oma nime. Põhjasõja järel kinkis Katariina I mõisa kindralleitnant Bibikovile, kelle pojad müüsid mõisa 1751. aastal Carl von Liphartile, kes koondas sinna Baltikumi suurima kunstikogu. Maareformi käigus mõis võõrandati.

Peahoone valmis mitmes järgus: vanemad osad 1783. ja 1841. aasta paiku ning kuppel lisati alles 20. sajandi algul. 1923. aastast oli mõis Eesti Rahva Muuseumi asupaik. Mõisa pommitasid puruks 1944. aastal Nõukogude lendurid. (Allikas: «Eesti mõisad» 2003)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles