Tartu linn toetab Mariupoli haiglaid ja kutsub üles annetama

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See foto on tehtud Mariupolis 25. jaanuaril, kus inimesed on kogunenud soojakusse pärast 24. jaanuari rünnakut.
See foto on tehtud Mariupolis 25. jaanuaril, kus inimesed on kogunenud soojakusse pärast 24. jaanuari rünnakut. Foto: SCANPIX

Tartu linnavalitsus eraldas täna 10 000 eurot Ukraina sadamalinna Mariupoli haiglate toetuseks ning sõjapiirkonnas elavatele inimestele toiduabi andmiseks.

Mariupol asub rindejoone vahetus läheduses ning kuna rünnakud ka linna tsiviilelanikkonnale on sagenenud, siis on haiglates ravimid otsakorral ja abi otsitakse väljastpoolt.

Tartu linnapea Urmas Klaas ütles, et otsus toetada Mariupoli haiglaid ei sündinud alles täna, vaid juba eelmise nädala lõpul asusid nad otsima võimalusi, kuidas ja kelle kaudu raketirünnaku alla sattunud Mariupoli inimesi aidata.

«Me teame, et abi kohalejõudmine võib olla problemaatiline ja seepärast konsulteerisime välisministeeriumi inimestega ning kasutasime ka isiklikke kontakte, et nõu pidada,» rääkis ta. «Nii saime kokku Eesti pagulasabi juhi Kristina Kallasega, kel on Ida-Ukrainas suured kogemused. Nad ostavad kõik vajaliku kauba koha pealt, kuna neil on seal tõesti usaldusväärsed koostööpartnerid. Nii säästame transpordikulusid ja aega. Ukrainas on ka kaup odavam kui meil.»

Mittetulundusühingu Eesti Pagulasabi juht Kristina Kallas ütles, et nad on maailma tervishoiuorganisatsioonilt (WHO) saanud just nimekirja Mariupoli haiglates vajaminevatest ravimitest ja meditsiinitarvikutest. Seal on puudus eelkõige antibiootikumidest, sidemeist, vatist ning hügieenitarbeist.

Kallas rääkis, et alates novembrist on Eesti Pagulasabi töötajaiks ka kaks Ukraina kohalikku inimest. Haiglatele vajaminevava kauba aitavad nemad ära osta sealsete hulgimüügifirmade käest. Neid firmasid ei ole küll Mariupolis ega selle lähedal, vaid kauba kokkusaamiseks tuleb sõita naaberoblastisse Zaporižžjasse ehk venepäraselt Zaporožjesse.

«Ma usun, et Tartu linna raha eest ostetud meditsiinivahendid jõutakse Mariupoli haiglatesse ära transportida juba järgmisel nädalal,» ütles Kristina Kallas. «Samamoodi kompleteeritakse toiduabipakid puudustkannatavatele peredele.»

Urmas Klaasi sõnul kutsub Tartu linnavalitsus kõiki tartlasi, organisatsioone, akadeemilisi ringkondi ja ettevõtjaid ning teisi kohalikke omavalitsusi liituma rahaannetuste kogumisega Ukraina heaks.

Kristina Kallas, kes naases Ida-Ukrainast eelmisel nädalal, ütles, et nad on välja mõelnud ja komplekteerinud niisuguse toidupaki, millest piisab ühele neljaliikmelisele perele vähemalt kolmeks nädalaks. «Selles on konservid, suhkur, jahu, sool, kruubid ja muud kuivained ning see maksab 15 eurot,» rääkis ta. «Meie Ukraina kaastöötajad saavad ühe sõiduga sõjapiirkonda kohale toimetada umbes 100 pakki. Iga eraisiku annetus, mis meie arvele laekub, läheb praktiliselt kohe käiku, see ei jää suurema summa kogunemist ootama.»

Iga inimene saab annetuse teha MTÜ Eesti Pagulasabi arveldusarvele EE151010220015188017 või veebilehel http://www.ukrainaheaks.ee/eesti-pagulasabi.

Annetust tehes võiks märkida selgituseks: ANNETUS Tartult Ukrainale!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles