Tartu ülikool taastas akadeemilise komisjoni

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli peahoone.
Tartu Ülikooli peahoone. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu Ülikooli juurde taasloodud akadeemilise komisjoni ülesanne on rektori nõustamine ning professorite atesteerimine.

Komisjoni liikmeina on igast valdkonnast kaasatud kaks silmapaistvat noorema põlvkonna professorit: teoreetilise filosoofia professor Daniel Cohnitz, keskaja professor Anti Selart, tehnoloogiahariduse professor Margus Pedaste, rahvusvahelise õiguse professor Lauri Mälksoo, dermatoloogia ja veneroloogia professor Külli Kingo, patofüsioloogia professor Sulev Kõks, tarkvaratehnika professor Marlon Dumas ning zooloogia professor Toomas Tammaru. Komisjoni tööd juhib rektor Volli Kalm.

Noorem põlv näeb tulevikku

Komisjoni liige, professor Margus Pedaste ütles, et nooremate inimeste kaasamine on tema meelest hea mõte.

«Siin taga on soov, et noorema põlve professorid hakkaksid kujundama seda, mis on ülikoolis ka kahekümne aasta pärast,» lausus ta. Komisjon esimene ametlik koosolek leiab aset veebruaris.

«Üks eelkoosolek on meil olnud, aga see oli siis, kui komisjoni alles moodustati, et milleks ja kuidas,» lisas Pedaste.

Tartu ülikooli pressiesindaja Virge Tamme sõnul lõpetas ülikooli nõukogu juures varem alaliselt tegutsenud akadeemiline komisjon tegevuse Tartu ülikooli seaduse muudatuste jõustumisel ning eeldusel, et edaspidi täidab seniseid komisjoni ülesandeid senat.

Rektor Volli Kalmu sõnul on aga senati hõivatus akadeemilise töö sisu ja kvaliteedi teemadega tegelemisel suur ning eeldab väga hästi ettevalmistatud materjale, sealhulgas hinnanguid ja ettepanekuid. Edaspidi on just akadeemilise komisjoni sõnal neis küsimustes oluline kaal.

Dekaanide ettepanek

Komisjoni keskne roll professorite atesteerimisel lisandus ülikooli valitsuse ettepanekul. Nimelt tegid dekaanid eelmise aasta 9. detsembril ettepaneku panna professorite atesteerimise ülesanne akadeemilisele komisjonile.  

Komisjon atesteerib korralisi professoreid õppejõudude ja teadustöötajate atesteerimise korra järgi. Lisaks kuuluvad komisjoni pädevusse küsimused, mis on seotud ettepanekutega õppejõududele ja teadustöötajatele esitatavate ametinõuetega, doktorikraadi saamiseks esitatavate nõuetega, professoriks või juhtivteaduriks kandideerimisega, teaduspreemiate saamiseks esitamisega, akadeemiliste aunimetuste andmisega ja nende saamiseks esitamisega ning akadeemilise eetika ja akadeemiliste tavadega. Komisjon annab nõu ka muudes akadeemilistes küsimustes, kui rektor seda küsib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles