Pildid ja video: Otepää looduspargis avati pidulikult radarijaam

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Traditsioonilise lindilõikamise asemel haarasid kaitseminister Sven Mikser,  kaitseväe juhataja Riho Terras, Soome kaitseministeeriumi kantsler Arto Räty ja radarposti ülem Kalle Oruaas kätte suured tangid ning lõikasid sümboolselt läbi priske kaabli. Sellega sai pidulikult avatud Otepää looduspargis asuv Tõikamäe radarpost.

Õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien ütles, et Tõikamäe radari meeskond on Eesti silmadeks-kõrvadeks, esimeseks kaitseliiniks. Enam kui 200 meetri kõrgusele merepinnast küündiva Tõikamäe otsa rajatud radaripost on omakorda 35 meetrit kõrge. Selle otsa paigaldatud radariga saab õhuliiklust jälgida umbes 470 kilomeetri kauguseni ja kuni 30 kilomeetri kõrguseni.

Tõikamäe radarpost võimaldab koos 2013. aastal avatud Muhu radarposti ja juba aastaid Lääne-Virumaal asuva Kellavere radariga õhuväel näha täielikult Eesti õhuruumis toimuvat. Radaripilt on otsepildis ühes süsteemis suurte sõjaliste valvekeskustega Leedus ja Saksamaal.

Muhu ja Tõikamäe radar hangiti ühiselt koos Soome kaitseministeeriumiga. Kokku hankisid kaks riiki Prantsuse firmalt Thales-Raytheon Systems 14 radarit Ground Master 403 koos lisavarustusega. Kuna korraga hangiti palju radareid, sai Eesti sisuliselt kaks radarit ühe hinnaga. Maksma läks Tõikamäe radar umbes 11,5 miljonit eurot. Jaama ehituseks kulus veel ligi 7,5 miljonit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles