Noored mahetalunikud täitsid eaka naise soovi

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartlanna Gerta Virolane pidas teisipäeval, 20. jaanuaril oma 101. sünnipäeva.
Tartlanna Gerta Virolane pidas teisipäeval, 20. jaanuaril oma 101. sünnipäeva. Foto: Margus Ansu

Nädal tagasi 101-aastaseks saanud tartlane Gerta Virolane märkis reedeses Tartu Postimehes, et oleks väga õnnelik tatratangu üle, mida millegipärast enam kusagil ei pakuta.

Ja vaat kus lugu – juba järgmisel päeval keetis ta tatratanguputru. Gerta Virolasele viisid tatratangu ning ka tatrakruupi ja -jahu kingiks Raplamaal Vigala vallas Leibre külas Tõrvaaugu mahetalu pidav Janek Kuusik (30) ja ta kaasa Helene Pikk (27).

«Lugesime Postimehe kodulehelt, et Gerta Virolane tunneb puudust tatratangust,» rääkis Helene Pikk. «Tahtsime ta soovi täita, sest võimalused on olemas.»

Nimelt on Tõrvaaugu mahetalu peremees Janek Kuusik lisaks lammastele juba viis aastat ka tatart kasvatanud, mullu oli talus tatra all ligi poolsada hektarit maad. Omakasvatatud tatrast teeb peremees ise tatratangu, tatrakruupi ja -jahu.   

«Olin selle külaskäigu üle väga õnnelik, sest polnud aastaid õiget tatratangu saanud,» ütles Virolane. «Tatratangupuder on eluaeg olnud minu lemmikpuder, tundsin sellest väga puudust. Olin väga liigutatud, et kaks noort inimest võtsid vaevaks nii kaugelt tulla minu soovi täima.»

Laupäeval pani ta poti tulele ja keetis endale piimaga tatratanguputru.

«Mäletan, et tuli panna kaks jagu vedelikku ja üks jagu tangu ja nii tegingi,» rääkis ta. «Lasin piima keema, panin tangu sisse ja siis enne ei puutunud, kui arvasin, et valmis. Vahepeal ei tohi segada, siis saab väga hea sõmer puder. Soola tuleb panna maitse järgi ja süüa taluvõiga. Selle võiga on ka nii, et kuidas kellelegi, minule maitseb puder või ja rõõsa piimaga.»

Tatrajahust tegi Vi­rolane vanasti pliine. «Ükspäev pean jälle ka pliine tegema, vahest tuleb tegemise käigus meelde, kuidas see asi käis,» ütles ta. «Olen noortele kingituse eest väga tänulik ja soovin südamest, et nende kõik ettevõtmised hästi edeneksid.»

Janek Kuusiku sõnul lähevad Tõrvaaugu talu tatar ja selle tooted kaubaks tõusujoones, kõige menukamad on tervetera- ja tatrajahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles