Andrus Ansip: vaatan Tartut ikka linnapea pilguga

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Margus Ansu

Ekspeaminister ja praegune Euroopa Komisjoni digitaalse ühisturu asepresident Andrus Ansip satub kodulinna aina harvem, kuid tunnistab, et vaatab Tartut endiselt linnapea pilguga.

Kui tihti te nüüd Tartusse jõuate?

Olen nii lühikest aega olnud Euroopa Komisjonis, mistõttu on raske sellist üldistust teha. Näiteks järgmisel kuul ma ilmselt ei satu Tartusse, aga märtsis tulen jälle.

Kui kord kuus saaks käia, oleksin väga rahul. Rohkemaks võimalust ei jää. Ja kui see sagedus on kord kahe kuu jooksul, lepin ka sellega.

See tähendab, et selle aasta Tartu maraton jääb vahele? 

Jah. Mitte ainult sellepärast, et mul on muud kohustused, vaid ka seetõttu, et Brüsselis pole lund. Vaid ühe korra olen näinud, kui seal lund sadas. Ja suusakilomeetreid olen sel aastal kogunud vast 60. Ma loodan, et need ei jää viimaseks, aga ei saa välistada.

Aga mul on Brüsselis jalgratas ja ma käin tööl jalgsi. Sõltumata ilmast. Minu kodu asub töökohast umbes kahe kilomeetri kaugusel. Tänapäeval on ju kõigil äpid taskus ... Mul tuleb kümme tuhat sammu päevas täis.

Näiteks sel (eelmisel – toim) nädalal on mul käidud keskmiselt 11 208 sammu päevas, mis teeb 8,12 kilomeetrit.

Kui te Brüsselist koju tulete, siis lendate lennukiga Tallinna ja sõidate sealt autoga Tartusse?

Jah.

Miks te ei kasuta Helsingi-Tartu lennuliini, et toetada Tartu lennuliiklust?

Helsingis tuleks sel juhul viis tundi oodata.  Ma isegi ei ole seda kaalunud, sest see on nii pikk aeg. Minul seda kusagilt võtta ei ole. Kui ma tulen nädalavahetusel Eestisse, on aega nagunii vähe. Juba pühapäeval tuleb tagasi minna, sest esmaspäeval tuleb vara tööl olla. Ma ei kujuta ette, et ma võiksin kusagil lihtsalt oodata.

Möödunud korral läksin rongiga Tallinnasse. Ülemiste jaamast on vaid paarsada meetrit üle muruplatsi lennujaama. Tegelikult võiks see ühendus olla seal mugavam.

Lennunduses kehtib kolme tunni reegel. Kui lennujaam asub kolme tunni autosõidu kaugusel, siis selles raadiuses teistel lennujaamadel konkurentsivõimalusi peaagu pole.

Tartu lennujaamal siis pikka pidu ei ole?

Ma ei taha nüüd kohe seda väita, aga seda, et ta muutub võrdväärseks Tallinna või Riia lennujaamaga, ei võta keegi tõsiselt. Ilma toetuseta on sellise lennujaama ülalpidamine suhteliselt raske.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles