TPM graafik: kes kandideerivad riigikogu valimistel Jõgeva- ja Tartumaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Riigikogu valimistel on Jõgeva- ja Tartumaal (valimisringkond 9) üles seatud 67 kandidaati, kuus erakonda tulevad välja täisnimekirjadega ehk kümne kandidaadiga. Need on Konservatiivne Rahvaerakond, Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit, Vabaerakond, Keskerakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Lisaks neile on oma kandidaadid üles seadnud ka Rahva Ühtsuse Erakond, Eestimaa Rohelised, Ühendatud Vasakpartei ja Iseseisvuspartei.

Mida märgata!

*Eelmistel riigikogu valimistel 2011. aastal oli Jõgeva- ja Tartumaal üles seatud 59 kandidaati, nüüdsetel 67.

*Eelmistel valimistel olid pika nimekirjaga (toona üheksa kandidaadiga) selles piirkonnas väljas kuus erakonda, nüüd on täisnimekiri koos samuti kuuel erakonnal. Erinevus on selles, et toona pika nimekirjaga väljas olnud Rohelised on nüüd kahanenud vaid kahele kandidaadile, Rahvaliitu aga pole enam olemaski. Uued suured tulijad on ka Jõgeva- ja Tartumaal Konservatiivne Rahvaerakond ja Vabaerakond.

*Eelmistel valimistel Jõgeva- ja Tartumaalt riigikokku pääsenud kuuest poliitikust kandideerib selles piirkonnas uuesti viis (Gräzin, Kokk, Õunapuu, Tuus, Raidma).

*Toona üle 1000 hääle saanutest (12) kandideerib seekord Jõgeva- ja Tartumaal kaheksa kandidaati (Gräzin, Kokk, Õunapuu, Tuus, Raidma, Morozov, Laidre, Sõrra).

*Nelja suure erakonna nimekirjade esiots on nelja aastaga mõnevõrra värskenenud. Seal on päris uusi nimesid  ja ka neid, kes on vahetanud valimisringkondi (näiteks toona Tartus kandideerinud Kruuse ja Vaarmann või L õuna-Eestis kandideerinud Aaviksoo).

Praegusi riigikogu liikmeid on kandidaatide hulgas kümme (Gräzin, Trei, Lain, Aaviksoo, Kokk, Tuus, Vaarmann, Võsa, Õunapuu, Morozov).

*Hästi palju on nimekirjades tavakohaselt kohalikke omavalitsustegelasi, 20. Kandideerivad ka mõlema maakonna maavanemad (Svjatõšev ja Laidre).   

*Neli aastat tagasi ükski minister Jõgeva- ja Tartumaal ennast üles ei seadnud, nüüd on ministreid kohal lausa kaks (Kruuse ja Raidma).

Täpsustus

Pärast graafiku valmimist saabus info, et Gunnar Pendla (Rahva Ühtsuse Erakond) on loobunud kandideerimisest. Seega on Jõgeva- ja Tartumaal üles seatud 67 kandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles