Vanemuise uued lühiballetid tuginevad romaani- ja filmimaailmale

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emma Price ja Lawrence Massie. Stseen lühiballetist "Gatsby".
Emma Price ja Lawrence Massie. Stseen lühiballetist "Gatsby". Foto: Silas Stubbs

Vanemuise suures majas esietendub pühapäeval balletiõhtu, milles saab vaadata kaht lühikest tantsulavastust. Ühe aluseks on romaan, teise aluseks filmid, ühe lavastab vanemuislasest tantsija ning teise autor on lavastaja-koreograaf Itaaliast.

«Gatsby» on vanemuislasest tantsija Silas Stubbsi lavastus Graham Reynoldsi muusikale, mis omakorda põhineb Duke Ellingtoni heliloomingul. Vanemuise teatel on lühiballett inspireeritud inimsuhetest, mida toob esile Francis Scott Fitzgerald oma romaanis «Suur Gatsby».

Silas Stubbsi sõnul paelusid teda romaani kesksed teemad – ahnus ja liialdamine, samuti peategelaste keeruline suhetepundar ning seegi, kuidas raha ja sotsiaalne seisund on tihti ainuke, mis paljudele inimestele tõeliselt midagi tähendab.

«La Dolce Vita» on itaalia lavastaja ja koreograafi Giorgio Madia lühiballett Nino Rota muusikale. Inspireerijaks on olnud Federico Fellini linateosed. «Balleti atmosfäär kannab endas siiraid tunded, segatud peene irooniaga, ja nii lugude huumoris kui optimismis on üksjagu melanhooliat,» märkis Giorgio Media. «Fellini maailm inspireeris mind looma tantsustseenide kogu, mis avaneb vaataja ees nagu lehvik.»

«Gatsby» esietendus detsembris 2013 Vanemuise aastalõpuballi programmis. «La Dolce Vita» esmaettekanne oli mullu 30. aprillil rahvusvahelise tantsupäeva galal Vanemuises. Kahekesi koos tulevad kaks lühiballetti Vanemuise mängukavas lavale vaid kolmel korral: 25. jaanuaril kell 16, 12. veebruaril kell 19 ja 11. märtsil kell 19.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles