Navitrolla peab E-kunstisalong asukohavahetust põhimõtteliselt heaks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-kunstisalong lahkub oma praegusest asukohast Tartu raeplatsi servas kevade algul.
E-kunstisalong lahkub oma praegusest asukohast Tartu raeplatsi servas kevade algul. Foto: Kristjan Teedema

Tartu raeplatsi servas ajaloolise pangahoone esimesel korrusel viis ja pool aastat tegutsenud E-kunstisalong kolib praegusest asukohast salongi perenaise Tiia Karelsoni sõnul E-kaubamajja Karlova serval. Seal on kavas tegevust alustada aprilli esimestel päevadel.

Esimese näituse E-kaubamajas teeb Navitrolla. Ta loodab anda põhjaliku ülevaate sellest, mida on viimasel ajal teinud. Tulevasel näitusel on maalid, mida ei ole veel keegi näinud.

„Ma arvan, et tartlased on juba tasapisi hakanud ära unustama, et ma üldse olemas olen,“ ütles ta. „Ma elan metsade ja mägede vahel Karula rahvuspargis. Sellesama keskel, mida ma maalin.“

E-kunstisalongi eelolevat asukohavahetust peab Navitrolla põhimõtteliselt heaks. „Kogu aeg peab olema liikumises ja muutumises. Veerevale kivile sammal ei kasva,“ ütles ta. „Kui ei liigu ega muutu, kasvab sammal ja seejärel väikesed põõsad ja siis ka pisemad puud, ja sind ei näe enam keegi ja oledki omadega otsas.“

E-kunstisalongi praegused ruumid Tartu raeplatsi servas on Navitrolla sõnul kunstigaleriile suurepärased. „Kahju, et linn ei leia endas jõudu toetada selletaolist asja,“ lisas ta. „Toetatakse suurte hunnikutega absurdsete ballide korraldamist, mis on mõttetu raharaiskamine.“

Kas Tartu linn peaks andma abi sellest hoolimata, et E-kunstisalong on eelkõige müügigalerii? „Müük on ju kunstnikele oluline. Need 300-eurosed aastatoetused kunstnikele, vabandage väga, ei kannata mingit kriitikat,“ ütles Navitrolla.

E-kunstisalongi perenaise Tiia Karelsoni sõnul tuleb talve lõpus alustada E-kaubamajja kolimist seepärast, et viie-aastane rendileping sai täis. „Me otsustasime seda mitte enam pikendada. Edukas kunstiäri olevat ka kunst,» vastas ta. «Erafirmale on väga kallis pidada Tartu esindusgaleriid oma kulu ja kirjadega.“

E-kaubamaja on E-kunstisalongile väga kodune. „Sündisime ja kasvasime E-kaubamajas, sealt ka meie nimes E-täht,“ ütles Tiia Karelson.

Täna E-kunstisalongis selle kultuuriasutuse 18. aastapäeva puhul avatud näitus, kuhu tõi oma värskeima maali „Häbelik sipelgalõvi“ ka Navitrolla, ei jää raeplatsi serval ajaloolises pangahoones viimaseks. Märtsis ootab ees salongi järjekordse oksjoni tööde väljapanek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles