TPM graafik: kes kandideerivad riigikogu valimistel Tartus ja kuidas läks eelmisel korral

Vahur Kalmre
, Postimees/Tartu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TPM

Riigikogu valimistel on Tartu linnas üles seatud 70 kandidaati, kuus erakonda tulevad välja täisnimekirjadega ehk kümne kandidaadiga. Need on Konservatiivne Rahvaerakond, Reformierakond, Isamaa ja Res Publica Liit, Vabaerakond, Keskerakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond. Lisaks neile on oma kandidaadid üles seadnud ka Rahva Ühtsuse Erakond, Eestimaa Rohelised, Ühendatud Vasakpartei, Iseseisvuspartei ja üks üksikkandidaat.

Mida märgata!

*Eelmistel riigikogu valimistel 2011. aastal oli Tartus üles seatud 61 kandidaati, nüüdsetel 70.

*Täisnimekirjaga olid eelmistel valimistel väljas viis erakonda, nüüd kuus. Toona täisnimekirjaga esinenud Rohelised on nüüd kahanenud kolmele kandidaadile, juurde on täisnimekirjaga tulnud Vabaerakond ja Konservatiivne Rahvaerakond (mõlemad täiesti uued esinejad Tartus).

*Eelmistel valimistel Tartust riigikokku pääsenud seitsmest poliitikust kandideerib nüüd Tartus neli (Pikhof, Tsahkna, Maruste ja Must).

*Toona üle tuhande hääle saanutest (11) kandideerib seekord Tartus kuus kandidaati (Pikhof, Tsahkna, Maruste, Must, Hanson, Põdramägi).

*Suured nimekirjad on nelja aastaga värskenenud. Reformierakonnal on uusi kandidaate kümnest kuus, IRLil kümnest viis, Keskerakonnal kümnest kolm ja sotsidel kümnest koguni seitse uut.

*Reformierakond on oma uued nimed paigutanud nimekirja etteotsa (Laaneots, Sulling, Klaas), IRLil on eesotsas uue nimena vaid Muuli, Keskerakonnal jäävad uued kandidaadid nimekirja lõppu ning sotsiaaldemokraatidel pääsevad uued nimed ka ettepoole (Raud, Leetmaa, Kangilaski).

*Tartu linnapea on nimekirjas veel ühe koha tagasi läinud. Kui eelmistel valimistel oli linnapea Kruuse nimekirjas teisel kohal, siis nüüd on Klaas kolmandal. Sellest hoolimata sai Kruuse toona kõige enam hääli.

*Tartu linnavalitsuse liikmetest ei kandideeri vaid abilinnapea Tiia Teppan.

*Neli aastat tagasi kandideeris Tartus kaks ministrit (haridusminister Lukas ja kultuuriminister Jänes), nüüd üks (väliskaubandusminister Sulling).

*Tartu linnavolikogu liikmeid on kandidaatide hulgas 17.

*Praegusi riigikogu liikmeid on kandidaatide hulgas kuus (Maruste, Hanson, Tsahkna, Laurson, Ergma,  Pikhof).

Õiendus

Valimisnimekirja sattus nimeviga. Õige on Aulis Fischer. Vabandame.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles