Tartu maadlejad käisid suurmeest õnnitlemas

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil vasakult: Jakob Proovel, Veiko Proovel, Nikolai Djukov, Vahur Proovel, Aleksander Tammert, Enn Tõnisson, Heiki Toots, Voldemar Press, Mati Truija.
Pildil vasakult: Jakob Proovel, Veiko Proovel, Nikolai Djukov, Vahur Proovel, Aleksander Tammert, Enn Tõnisson, Heiki Toots, Voldemar Press, Mati Truija. Foto: Erakogu

Pühajärve kandist pärit ja Tartu maadlusklubile oma nime andnud kahekordne maailmameister August Englas tähistas 15. jaanuaril 90. sünnipäeva. Tartu maadlejadki käisid suurmehele austust avaldamas.

Englase kui Tallinna aukodaniku juubelit tähistati raekojas, kus olid kohal ka Tartumaa esindajad. «August on sünnikoha järgi ju oma poiss – Tartumaal Pühajärve vallas sündinud,» rääkis maadlustreener Voldemar Press.

Lisaks on Englasel Tartus tegutsemas omanimeline maadlusklubi, kust on võrsumas tublid spordipoisid. «Need poisid on saanud noortevõistlustel tunda nii kaotusevalu kui võidurõõmu ja ega August Englase endagi võistlemine alanud kohe võitudega.»

Praegu on Englas aga meie spordi elav legend: kahekordne maailmameister mõlemas maadlusstiilis. Sellise saavutusega mehi on maailmas vaid kolm. Esimesena läks ajalukku rootslane Olle Anderberg, kes kinnistas oma saavutused 1951. aastal, mil ta teenis Kreeka-Rooma maadluse maailmameistritiitlitele lisaks kuldmedali ka vabamaadluses. Teisena suutis sama korrata meie August Englas, kui lisas Kreeka-Rooma maadluse MM-kullale (1953) 1954. aastal vabamaadluse maiilmameistritiitli. Ta tegi seda mõni tund varem kui teine rootslane: Bertil Antonsson raskekaalus sai hakkama samaväärse saavutusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles