Silvia Russak 85

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Russak.
Silvia Russak. Foto: TPM

Silvia Russak lõpetas Tartu riikliku ülikooli arstiteaduskonna 1952. aastal stomatoloogina. Tartu ülikoolis on ta töötanud 1958. aastast, alustades assistendina ja jätkates dotsendina. 1975–1985 oli dotsent Silvia Russak arstiteaduskonna stomatoloogiaosakonna juhataja.

Silvia Russak on olnud lastestomatoloogia õpetajaks üliõpilastele ja hambaarstidele tänini. Aktiivse klinitsistina on ta siiani kolleegide ja patsientide hulgas kõrgelt hinnatud konsultant laste hammaste kõvakudede ja limaskestahaiguste alal. Oma teadmisi ja kliinilise töö kogemusi jagab Silvia Russak kolleegidele TÜ arstide täienduskeskuse korraldatavatel kursustel ja kliinilisel vastuvõtul TÜ kliinikumi stomatoloogiakliinikus ja hambakliinikus Maxilla.

Emeriitdotsent Silvia Russaku tegevus klinitsisti ja meditsiini arendajana on pälvinud tunnustust nii kodu- kui ka välismaal. Tartu ülikooli kliinikum määras ta 2014. aasta preemia laureaadiks arstiteaduse arendamise eest.

Teadustöö raames on ta uurinud sülje biokeemilisi omadusi seoses kaariese ja endokriinsüsteemi muutustega, hambahaiguste levimust, hammaste struktuuri häirete tekkepõhjusi ja hambahaiguste ennetuse võimalusi. Ta on esinenud ettekannetega konverentsidel USAs, Hiinas, Rootsis, Soomes, Hispaanias ja Hongkongis.

Silvia Russak on olnud Eesti stomatoloogia seltsi liige 1955. aastast ja president 1978–1997 ning jäänud juhatuse ja volikogu liikmena aktiivseks kaasamõtlejaks ka peale valimisperioodi lõppu. Tema initsiatiivil võeti Eesti stomatoloogia selts 1995. aastal ülemaailmse hambaarstide föderatsiooni liikmeks. Ta on olnud erinevatel perioodidel sotsiaal(tervishoiu)ministeeriumi eriala nõunik (1993–2001) ja Eesti haigekassa konsultant.

Erialaseltsi aktiivse liikmena on ta juhtinud mitmeid suutervishoiuprojekte, sh hambahaigusi ennetavat programmi Eesti vabariigi lastele aastateks 1996–2005, mis hõlmas kuni kaheksateistaastaseid lapsi ja noorukeid. Ta taotles ka Tartu linnavalitsuselt 5–7aastaste lasteaialaste hambahaiguste ennetusprogrammi rahastamist.

Nende projektide raames korraldas ta tervist edendavate ürituste, loengute ja teabepäevade läbiviimist kõigis maakondades. Lisaks koostati hambahaiguste ennetuse teemalisi brošüüre ja voldikuid, samuti slaidikomplekt, lauamäng ja videofilm – kõik ikka selleks, et suutervishoiu sõnumid tõhusamalt lasteni jõuaksid.

Silvia Russak on Eesti hambaarstide liidu auliige ja siiani ka volikogu liige, samuti rahvusvahelise lastehambaravi assotsiatsiooni (IAPD) ja Eesti arstide liidu liige.

Silvia Russaku ühiskondlik aktiivsus ei ole piirdunud ainult hambaravi valdkonnaga. Ta on olnud paljude aastate jooksul Tartu linna volikogu ja selle juures töötava kultuuri- ja hariduskomisjoni liige, Eesti akadeemiliste naiste ühingu president ning Dotsentide ja Teadurite Klubi aktiivne liige, koordineerides emeriitdotsendi staatuse taotlemist riigikogus. Koos tütarde Anu ja Kadriga asutati 1996. aastal Ago Russaku sihtkapital stipendiumi andmiseks andekatele Elleri muusikakooli klaveriklassi õpilastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles