Vangivalvuri töö nõuab jõudu ja külma närvi

Jaan Olmaru
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tartu Vangla valvurid Tiina Ainsoo (vasakult), Ervin Toots, Artur Skutsas ja Peep Mumm.
Pildil Tartu Vangla valvurid Tiina Ainsoo (vasakult), Ervin Toots, Artur Skutsas ja Peep Mumm. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Lõppenud aasta parimate vangivalvurite hulka valitud Ervin Toots (24), Artur Skutšas (28), Peep Mumm (36) ja Tiina Ainsoo (43) sattusid Tartu vanglasse tööle üsna juhuslikult, kuid tunnistavad nüüd, et amet on põnev ja paneb võimed proovile.

«Ma ei osanud kunagi arvata, et ma vanglasse tööle tulen. Sõitsime autoga ja vend ütles, et kuule, Tartu vanglasse pakutakse töökohta. Proovi! Sulle võiks see sobida. Proovisin. Sobis. Siin ma nüüd olen,» lausub Toots, kelle füüsilist vormi saab võrrelda Arnold Schwarzeneggeri parimate päevade omaga.

Enam-vähem samamoodi jõudis valvuriks ka Skutšas, kes õppis vanglasse tuleku ajal hoopis maaülikoolis põllumajandust. «Olin teisel kursusel ja otsisin kooli kõrvalt tööd. Nägin kuulutust ja kandideerisin. Sain koha. Kahjuks jäi ülikool ka sinnapaika,» kirjeldab Skutšas oma elus tehtud kannapööret. Nüüdseks on ta töötanud vanglaametnikuna juba kaheksa aastat.

Mummi kutsus möödunud sügisel vanglasse aga sõber, kes seal juba töötas. «Kuna olin ka justkui teelahkmel, et mida edasi teha, siis see tundus koht, kus saab ennast proovida,» meenutab Mumm. Vanglatöö kõrvalt õpib ta nii maaülikoolis kui ka sisekaitseakadeemias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles