Vahur Ööpik: dopingukontrollid jooksevad vastasleeriga võidu

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Vahur Ööpik hoiab käes kohvitopsi ja selgitab, et kunagi kuulus ka kofeiin keelatud ainete nimekirja. Tõsi, kanget kohvi tuli piirnormi ületamiseks tarbida nii palju, et see tõi kaasa kõrvalnähud.
Professor Vahur Ööpik hoiab käes kohvitopsi ja selgitab, et kunagi kuulus ka kofeiin keelatud ainete nimekirja. Tõsi, kanget kohvi tuli piirnormi ületamiseks tarbida nii palju, et see tõi kaasa kõrvalnähud. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ülikooli spordifüsioloogia professor Vahur Ööpik selgitab, et dopingukontroll on rangelt reglementeeritud protseduur, mida teeb kõrge kvalifikatsiooniga personal. Ometi suudavad mõned sportlased kontrollijaid petta.

Mis on doping?

Peale dopinguainete on dopinguna defineeritud ka hulk dopingumenetlusi või manipulatsioone. See tähendab, et alati ei ole doping seotud võõraste kehaväliste ühendite organismi viimisega. Näiteks sportlaselt võetakse teatud ajal mingi kogus verd. Sellest eraldatakse erütrotsüüdid ehk punased verelibled ja neid säilitatakse. Selleltsamalt sportlaselt kunagi eraldatud vererakud võidakse kehasse tagasi viia võistluseelsel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles