Jõgevamaa vald tahab liituda Tartumaaga

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pala vallamaja kellatorn. Aegade jooksul on omavalitsus kaalunud liitumist ka Tartumaa Alatskivi vallaga.
Pala vallamaja kellatorn. Aegade jooksul on omavalitsus kaalunud liitumist ka Tartumaa Alatskivi vallaga. Foto: Lauri Kulpsoo

Jõgevamaa lõunapoolsetes valdades on võimalik liitumine Tartu maakonnaga ikka jutuks tulnud, kuid jutuks jäänudki. Pala vallas kerkis arutelu maakonna vahetamisest viimati jõulude eel ning nüüd ei taha jutud enam vaibuda.

Tartu maakonnaga liitumise võimalustest on kõneldud kõigil valla suurematel üritustel pärast seda, kui vallavolikogu esimees Ene Toom andis detsembrikuus kohalikule ajalehele Pala Teataja intervjuu.

Ajakirjaniku küsimuse peale, kas omavalitsus võiks olla osa Tartumaast, avaldas ta arvamust, et paljud elanikud toetaksid seda sammu, sest arvestades vahemaid, on vallakodanike tõmbekeskus pigem Tartu.

Emajõelinnas tööl

Ka Tartu Postimehele kinnitas Ene Toom, et soov Tartumaaga liituda on tõepoolest paljude inimeste südames. «Tartu ja Jõgeva asuvad meist ühekaugusel, aga kui inimesed ütlevad, et läheme linna, siis mõeldakse ikka Tartut,» selgitas ta. Toom lisas, et vald on ka ajalooliselt kuulunud Tartumaa koosseisu.

Erilist majanduslikku kasu vald volikogu esimehe hinnangul maakonna vahetamisest ei saa, küll aga on rahval Tartumaaga emotsionaalne side ja paljud käivad Emajõelinnas tööl.

«Pean küsimuse jõudmist volikogu ette tõenäoliseks,» viitas ta edasistele sammudele.

Tartu maavanem Reno Laidre märkis, et sellist sammu ei tasuks Pala vallal astuda uisapäisa ning kõiki nüansse tuleb väga põhjalikult analüüsida. Ta tõi näite, et peagi on võimalik taotleda Euroopa Liidu raha piirkondade konkurentsivõime tugevdamiseks.

«Kui Pala tahab tulla Tartumaale, võib mingil ajal juhtuda nii, et ta jääb Jõgevamaa rahast ilma, aga Tartumaa raha võib olla juba laiali jagatud,» viitas ta võimalikele probleemidele.

Otsustab valitsus

Maavanema kinnitusel on ka Tartumaa omavalitsuste liidus mitmeid liitumisküsimusi palju arutatud, kuid leitud on, et kui midagi üldse ümber korraldada, võiks liita ühe valitsemise alla terve maakonna omavalitsused.

Valdade või linnade ühinemisel teise maakonnaga ei piisa siiski üksnes omavalitsuse või maakondade soovist, vaid seaduse järgi otsustab selle Vabariigi Valitsus.
---------------------

Pala vald

• Jõgevamaa kaguosas asuva Pala valla pindala on 156,7 ruutkilomeetrit, elanikke 1115.

• Maakonnakeskus Jõgeva asub Palalt 48 km kaugusel, Tartusse on 50 km.

Allikas: valla veebileht

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles