Uus akadeemik võib tulla maaülikoolist

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastne professor Ülo Niinemets.
Vastne professor Ülo Niinemets. Foto: Tartu Ülikool

Eesti Maaülikooli nõukogu esitas täna Eesti Teaduste Akadeemia akadeemikukandidaadiks professor Ülo  Niinemetsa.


Niinemets (sünd 1970) on ülikooli teatel rahvusvaheliselt tunnustatud teadlane, kelle sulest on ilmunud ISI Web of Science´i poolt refereeritavates väljaannetes 131 teadusartiklit, mida on kokku tsiteeritud enam kui 3900 korral. Silmapaistvamad tulemused on avaldatud juhtivates laia levikuga teadusväljaannetes.

Ta on ainuke Eesti teadlane, kes on lülitatud ISI Essential Science Indicators andmebaasi kahes erinevas kategoorias (Ökoloogia ja Taime- ja loomateadused).

Niinemets on teinud koostööd 230 teadlasega enam kui 30 riigist. Tema töö on hõlmanud kõiki põhilisi maakera ökosüsteeme tundrast troopikani. Saadud tulemused aitavad paremini mõista taimede levikut maakera ökosüsteemides, taimede kohanemist keskkonnastressidele ning parandavad arusaama taimede rollist õhukvaliteedi ja maakera kliima määramisel.

Alates 2006. aastast on professor Ülo Niinemets Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi taimefüsioloogia osakonna juhataja. Tema juhtimisel on tekkinud üks maailma paremini varustatud ja tunnustatud keskustest taimede keskkonnastressi ning taimede ja atmosfääri vastasmõjude uurimiseks.

Loodud uus eksperimentaalne teadussuund on suure praktilise väärtusega, mõistmaks taimede kohanemist globaalselt muutuvate kliimatingimustega. Uurimistöösse on kaasatud palju noori maailma erinevaist paigust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles