Ajaloolise ravihoone seinu hakkavad katma pildid Eedeni aiast

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu ülikooli kliinikumi praegu renoveeritavat hoonet aadressil L. Puusepa 6 hakkavad tulevikus kaunistama niisugused maalingud.
Tartu ülikooli kliinikumi praegu renoveeritavat hoonet aadressil L. Puusepa 6 hakkavad tulevikus kaunistama niisugused maalingud. Foto: Peeter Krosmanni kavand

Tartu ülikooli kliinikumi praegu renoveeritavat hoonet aadressil L. Puusepa 6 ehk endist sisekliinikut hakkavad tulevikus kaunistama kunstnik Peeter Krosmanni kavandi järgi valminud teosed.

Järgmisel aastal alustab L. Puusepa 6 majas tööd spordimeditsiini ja taastusravikliiniku õendushoolduse osakond, mis praegu paikneb Riia mnt 167 hoones.

Kunstiteoste tellimise seaduse järgi peab ehitustööde käigus, mille maksumus on üle 750 000 euro, tellima avalike ruumide esteetilise rikastamise eesmärgil kunstiteoseid.

Selleks, et renoveeritavat ravihoonet kunstiteostega kaunistada, korraldas kliinikum kunstihanke konkursi, kuhu laekus 14 kavandit. Võidutööks osutus Peeter Krosmanni kavand «Aed».

Kunstnik Peeter Krosmanni sõnul on ta töö inspireeritud Eedeni aiast, mis liikide paljususe ja maastiku iluga on otsekui looduse ülima hetke jäädvustus.

«Juba Avicenna sidus looduse, filosoofia ja ravimise,» kommenteeris ta. «Darwini õpetus liikide tekkest andis Eedeni aia lopsakusele teadusliku vaatepunkti. Kliinik on koht, kus usk ja teadus sublimeeruvad.»

Loodav kunstikompositsioon rõhutab ruumide, fuajee ja saali arhitektuuri. Fuajee seintel olev maal jätkub kõrges, läbi kahe korruse ulatavas kaarja rõduseinaga saalis. Seinamaal tehakse sgrafitotehnikas, et rõhutada hoone ajaloolist väärtust.

Konkursi žürii esimees oli Hannes Danilov, žüriisse kuulusid veel spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku direktor Rein Kuik, sisearhitektide liidu määratud Aulo Padar ja Neeme Vaarpuu ning Eesti kunstnike liidu määratud Heli Tuksam ja Rauno Thomas Moss.

L. Puusepa 6 hoone kunstiteoste tellimise konkursi kolme parima tööga saab tutvuda L. Puusepa 8 fuajees, kuhu need selle nädala jooksul vaatamiseks välja pannakse.

Teise koha saavutas kavand «Maarjalepp», mille autor on Tuuli Puhvel. Kolmandale kohale valiti kavand nimega «Viinapuu», autor Siim-Tanel Annus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles