Gobus tõi Tartu maakonnaliinidele tosin uut bussi

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Tarbusi buss Tartu bussijamas.
Pildil Tarbusi buss Tartu bussijamas. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Tartu maavalitsusele täna esitatud ülevaate järgi tõi Gobus Tartu maakonnaliinidele 12 uut bussi, kokku on käigus 47 bussi, kuid uued pidanuks olema kõik.

Tartu maasekretär Tõnu Vesi kinnitas, et Gobus esitas maavalitsuse nõudel ülevaate 1. jaanuarist maakonnaliinide teenindamist alustanud busside kohta tähtajal. Sellest nähtub, et busside vanusenõuet ei ole täidetud.

«12 uut bussi paistab siin olevat, nad on meile esitanud, et 47 bussi on reaalselt käigus,» ütles Vesi. «Kõik bussid kogu aeg sõidus ei ole, on ka mõningad varubussid, kui mõni teine buss on remondis või ülevaatuses.»

Vesi lisas, et esialgu on jutt ainult aastaarvust, see on esmane tingimus, mida maavalitsus kontrollib, kuid bussidele oli seatud terve hulk nõudeid. Ülevaatest nähtub, et kõige vanem kasutusel olev buss pärineb aastast 2006.

«Mis millele vastab, on vaja üle vaadata, nõudeid oli piisavalt palju ja see vajab kontrollimist. Ühe päevaga seda tõesti kohe ei saa,» sõnas Vesi. «Sellega on nii, et meie kontrollid peavad esitatud busse vaatama ja hindama, mis on korras ja mis korras ei ole. Kõige tähtsam oli saada info, kui palju busse üldse on.»

Vesi täpsustas, et maavalitsus ei nõudnud hanget välja kuulutades, et kõik bussid peavad olema uued, kuid need peavad olema sellises vanuses, nagu pakkumises esitati. «Kuna esitati kõik bussid aastaarvuga 2014, siis liinil sõitvad bussid peavad olema sellel aastal ehitatud,» lisas ta. «Probleem on selles, et ei ole sellised bussid, nagu meile lubati.»

Maavanem Reno Laidre ja Vesi nimetasid tänases leheloos, et Gobusi ootab trahv, mille suurus sõltub nõuete rikkumise ulatusest. Millal otsus tuleb, selle kohta Vesi mingeid kuupäevi lubada ei tahtnud.

«Võib veel märkida, et pakkumuses oli ka see nõue, et peab olema osa gaasibusse, uute busside hulgas tõesti ka on,» lausus Vesi. «Minu hinnangul on näha, et püütakse asjaga tegelda, nagu hanke tingimused olid, ja uued bussid saabuvad nii nagu saabuvad. Kõige tähtsam on see, et liinid on teenindatud ja töö ikkagi käib. Uus vedaja on hakanud lepingut täitma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles