Füüsikainstituudi direktor seob oma näitusel füüsika ja fotograafia

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotokaamera käes ja silma ees, on Jaak Kikas sagedane külaline Tartu kultuuriüritustel.
Fotokaamera käes ja silma ees, on Jaak Kikas sagedane külaline Tartu kultuuriüritustel. Foto: Kristjan Teedema

Tartu galeriis Noorus avatakse 7. jaanuaril kell 17.15 Tartu ülikooli füüsikainstituudi direktori, füüsikaprofessor Jaak Kikase fotonäitus. Jaanuari kahel teisipäeval tutvustab autor väljapanekut ning peab galeriis ka füüsika ja fotograafia teemalise avaliku loengu.

Jaak Kikase (65) näitus «40 pilti» on tema fotode esimene avalik väljapanek. «Nende piltide ülesriputamisega olen vist teinud midagi, mida olen püüdnud kaua vältida – tunnistanud endale, et ma olen (ka) fotograaf,» sõnas Kikas. «Kui hea või halb või milliste täienditega, olgu juba vaataja arvata.»

Näituse fotod võtavad autori sõnul oma ainese meie igapäevasest reaalsusest, kuid ei liigitu üldiselt klassikalistesse fotožanritesse (loodusfoto, portree, reportaaž jt), vaid pigem suunavad vaatajat mõtisklema üldisemate kontseptsioonide üle (aeg, ruum, liikumine, relatiivsus, sümmeetria ja reaalsuse erinevad tasandid).

Pilte saadavad luuletaja Joanna Ellmanni tekstid. Näituse jooksul peab autor galeriis kaks avalikku loengut, millele eelneb autorituur. 13. jaanuaril kell 17.15 on kavas loeng «Dimensioonid ja digitaalsus – füüsikas ja fotograafias» ning 20. jaanuaril kell 17.15 «Hetk ja igavik – aeg füüsikas ja fotograafias».

Galerii Noorus asub Tartus Riia mäel (Riia 11) ning on avatud teisipäevast laupäevani kell 10-17. Näituse külastamine on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles