Opositsiooni vaade Tartu eelarvele: Jüri Kõre, IRL

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnavolinik Jüri Kõre.
Tartu linnavolinik Jüri Kõre. Foto: Margus Ansu

Miks IRL suures üksmeeles eelarve vastu hääletas?

Siin on erinevad põhjused. Üks põhjus, et normaalne on oma ettepanekuid kaitsta. Kui need on isegi sisulist tunnustust leidnud abilinnapea ja koalitsiooni poolt. Teisiti käitumine pole loogiline.

Mõned Tartu linna arengusuunad, mis kajastuvad ka eelnõus, tekitavad muret. Linnapea on järgmise aasta eelarve tituleerinud kui hariduse eelarve. Aga see on tüüpiline ja triviaalne formuleering. Selliselt võib tituleerida iga Tartu eelarvet ja suure osa teiste Eesti omavalitsuste eelarveid, sest hariduskulud on üle poole kõigist kuludest.

Meie tituleerisime halduseelarveks, halduskulude kasv on järgmisel aastal märkimisväärne ja on olnud ka käesoleval aastal. Ligi pool miljonit eurot on kahe keskmise suurusega omavalitsuse kogu halduseelarve. Sellele on raske põhjendust leida.

Kogu selle aasta eelarveprotsess oli hästi vastuoluline. Ühelt poolt eeskätt Vabakund soovis suuremat läbipaistvust. On loogiline, et kui meil töötab ajutine komisjon, kes peab tegelema kaasamisega ja peaks põhimõtteid mingil määral rakendama. Seda ei paistnud. Ka eelarve menetlemise pool tekitas mõningat vastuseisu. Need on kolm põhjendust, miks me vastu hääletasime.

Lisaks sellele oleme me kindlad, et kultuuritöötajate palgatõus oleks saanud olla suuremas mahus, kui see toimus. Viimases otsas lisati kaks protsenti, mis tähendab, et koalitsioon sai sisuliselt aru, et asi oli nadi, kuid ei soovitud kaasa minna ka opositsiooni pakutud sammuga. Tehti pool rehkendust, kuigi oleks saanud teha täisrehkenduse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles