Piltuudis: sõjakooli ees on nüüd kaks haubitsat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe ühendatud õppeasutuste õppehoone esisele platsile paigaldati haubitsad.
Kaitseväe ühendatud õppeasutuste õppehoone esisele platsile paigaldati haubitsad. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Alates tänasest ilmestavad kaitseväe ühendatud õppeasutuste peahoone esist platsi Tartus kaks 105-millimeetrist haubitsat.

KVÜÕA meedia- ja turundusgrupi ülema kapten Kristjan Kostabi sõnul sätiti haubitsate torud nii, et need otse läheduses asuvate kortermajade akendesse ei sihiks. «Juba esmaspäeval valati maa sisse 1,5-meetri pikkused vaiad, mille külge nad kinni keeratakse ja siis keevitatakse mutter kinni,» seletas Kostabi.

Kostabi sõnul ei hakka haubitsate juures statsionaarset auvalvet olema ning pidulikku avamist ega lindilõikamist ei tule. «Esimene pidulikum sündmus võiks nende haubitsate juures olla kõrgema sõjakooli 96. aastapäeval aprilli alguses. Siis on plaanis teha linnarahvale ka relvanäitus,» lausus Kostabi.

Kaitseväe ühendatud õppeasutuste ülema kolonel Martin Heremi sõnul on õppeasutuste ette toodud suurtükkidel ka sümboolne tähendus, sest nendega õpetati välja taasiseseisvunud Eesti suurtükivägi.

"Need üheksakümnendate lõpus Soomelt kingituseks saadud suurtükid olid paljude arvates vanaraud, kuid ilma nendeta oleks praegu Eesti suurtükiväe väljaõpe viis-kuus aastat arengust maas," ütles kolonel Herem.

105-millimeetrised haubitsad H61-37 olid kaitseväes kasutusel kuni 2009. aastani. Kumbki haubits kaalub ligi 1,9 tonni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles