Uues koolimajas tuleb veel kiivriga käia

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Klassid, aatrium-puhkeala, õpetajate tuba, spordisaal, peasissekäik ja direktori kabinet selle kohal – Tartus Nooruse tänavale ehitatavas Tamme ja täiskasvanute gümnaasiumi hoones pole praegu kohta, kus ei tööta igat värvi kiivritega ehitajad.

«Töö käib igal tasandil, juurdeehitised on suuresti valmis, suur osa uutest akendest ees,» loetles Nooruse 9 kunagise õppehoone-koolimaja juures suvest saadik tehtud töid Riigi Kinnisvara ASi ehituse projektijuht Sven Saar tehtut.

«Varsti kuulutame välja sisustuse hanke, veebruaris seavad ehitajad põhimajas oma kütte sisse ja algavad sisetööd,» lisas ta. «Oleme graafikus, ma ei näe põhjust, miks uus kool ei saa augustiks valmis, nagu oleme kavandanud.»

Kool võtab ilmet

Uuest peasissepääsust paremale jääva suurema tiiva alumistel korrustel hakkab riigigümnaasiumina tööle tulevikus vähemalt 540 õpilasega Tamme gümnaasium. Tartu täiskasvanute gümnaasiumi kasutusse läheb suurem osa hoone kolmandast ja neljandast korrusest.

Laiendamise käigus on kooli ehitav Riverside OÜ püstitanud kolmekorruselise fuajee koos haldus- ja klassiruumide ning suure auditooriumiga, samuti ventilatsioonikambrid ja majandusruumid. Valmis on liftišaht, sest uusi koole liftita ei tehta.

Välja vahetatakse kõik aknad-uksed, sissekäikudele lisatakse varikatused, muudetakse ruumide planeeringut, uuendatakse tehnovõrgud ning fassaad. Kohati juba valmis otsaseintest on näha, et uus koolimaja tuleb väljast kroonuhall.

Suured klaaspinnad on näiteks Nooruse tänava poole jääva peasissekäigu kohal, kus on ka direktori kabinet, ning aatriumi naabruses loodusklassis ja selle kohal olevas õpetajate toas.

«Alguses vaatasin, et see on tüüpprojekti järgi tehtud koolimaja, mis sellest ikka teha annab,» märkis Sven Saar. «Aga arhitektid on andekad ja leidlikud, tänu neile tuleb siia väga ilus ja hea koolimaja.»

«Uues majas on palju toredaid kohti,» ütles Tamme gümnaasiumi direktor Ain Tõnisson. Tema tahaks hea meelega juba näidata lugemissaaliga aatriumit-puhkekohta, mis kasvab sujuvalt kokku sööklaga, või füüsika- ja keemiaklasside vahele ehitatavat suurt laboriplokki või siis peasissekäiku, mille ette tuleb astmeline õu.

Lisaks rajatakse kooli juurde varikatusega jalgrattaparklad, väiksem ja suurem autoparkla ning kaks palliplatsi.

Viis paralleelklassi

Koolimaja ehitamiseks ja sisustamiseks kulub ligi 7,1 miljonit eurot. Sellest rahast kuus miljonit eurot on ettevõtluse arendamise sihtasutuse kaudu saadud Euroopa regionaalarengu fondi toetus, ülejäänud raha panustas haridus- ja teadusministeerium.

Õppetöö algab Nooruse 9 koolimajas tuleva aasta 1. septembril. «Esialgu meie gümnaasiumis 540 õpilast veel käima ei hakka,» rääkis Ain Tõnisson. Ta selgitas, et praegu on Tamme gümnaasiumis neli 10. ja neli 11. klassi, kes jätkavad uues majas. Järgmisel õppeaastal on kavas vastu võtta viis 10. klassi ning edaspidi peakski nii jätkuma.

Tamme gümnaasiumi tehnoloogia-, meditsiini-, humanitaar- ja loodussuunale lisandub veel üks suund. «Praegu on veel otsustamise koht, uurime ühiskonna ja tööturu vajadusi,» ütles direktor. Õige pea kuulutatakse uus õppesuund välja, sest varakevadel algavad gümnaasiumi sisseastumiskatsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles