Järva-Jaani kiriku vana tornikell leiab koha ERMis

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järva-Jaani kiriku ajalooline tornikell saab oma koha Eesti Rahva Muuseumi püsinäitusel.
Järva-Jaani kiriku ajalooline tornikell saab oma koha Eesti Rahva Muuseumi püsinäitusel. Foto: ERM

Täna sõlmivad Eesti Rahva Muuseum ja Järvamaa muuseum koostööleppe, mille alusel arendatakse edasi ühist tegevust Järvamaa ajaloo ja traditsioonide uurimisel, esemelisel talletamisel ja tutvustamisel. Muu hulgas jõuab täna Järvamaa Muuseumist Tartusse Järva-Jaani kiriku ajalooline tornikell, mis on valmistatud aastal 1634.

Muuseumi teatel pakutakse Järvamaa muuseumile nõu ja abi eriti proviisorapteekide tegevuse ajaloo ja rahvaliku õlleteo traditsiooni uurimisega seotud küsimustes, millele Järvamaal on kavas tõsisemalt spetsialiseeruda.

Samuti, vastavalt muuseumide kokkuleppele, deponeerib Järvamaa muuseum ERMi Raadi uuele püsinäitusele esemeid, mis on näituse kontseptsiooni kohaselt vajalikud eesti rahva ajaloo tervikjutustuse esitamiseks ning mis annavad näitusele geograafiliselt ülemaalise ulatuvuse.

Muude esemete hulgas tuleb Tartusse ka Järva-Jaani kiriku vana tornikell, mille annetas tollal kirikule suurmaaomanik Bogislaus von Rosen. Põhjasõja käigus peitsid kiriku vöörmündrid kella väidetavalt enne ühte, siis teise veekogusse, kust see taas leiti alles paarsada aastat hiljem.

Ajalooarhiivi andmetel selgub Järva-Jaani kiriku inventarikirjeldusest et Põhjasõja ajal peitis kiriku vöörmünder Ühstallo Jahn kella vaenlase hirmus jõkke. Et koht küllalt kindel ei tundunud, uputas teine vöörmünder So Maddis selle hiljem sügavamasse vette Roosna-Allikul, et see rahu saabudes taas oma kohale tagasi panna. 1912. aastal lasi kogudus valada B. Roseni kingitud kella koopia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles