Katuseraha silitab ka tartlaste päid

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Descartes'i lütseumi kõrval asuvale Saare pargile eraldati selle korda tegemiseks raha.
Descartes'i lütseumi kõrval asuvale Saare pargile eraldati selle korda tegemiseks raha. Foto: Kristjan Teedema

Riigieelarvest jagatud nn katuseraha tuleb tänavu Tartusse üle 200 000 euro, sellest saavad osa nii pensionäride ühendused kui lasteaiad, kuid kõige suuremad summad tulevad parkidele.

Reformierakonna fraktsiooni eestvõttel on 70 000 eurot tulemas Vanemuise pargi korrastamiseks ja teist sama palju Annelinnas Saare poe juures oleva pargi korrastamiseks. Viimast on riigieelarve dokumentides nimetatud küll Saare tänava pargiks.

Riigikogu reformierakondlasest liige Margus Hanson põhjendas eraldisi sellega, et pargid on kõigile elanikele kasutatavad avalikud ruumid, olulised objektid, mis ei ole kohalikust eelarvest piisavat raha saanud.

«Me ei ole läinud seda teed, et iga riigikogu liige valib objekti, mida saaks presenteerida, meil on tõepooles teine poliitika katuserahade asjus,» sõnas Hanson. «Koos kohalike inimestega leitakse just need kohad, kus ka linna plaanide järgi on raha kõige rohkem vaja. Nii see liisk langeski sel korral.»

Vanemuise pargi puhul nimetas Hanson eesmärgiks eeskätt korrastada tiik.

Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak nimetas seda heaks uudiseks. Ta märkis aga, et Vanemuise pargis tiigi kallale minemiseks sellest rahast ei piisa, küll saab korrastada pargiteid.

Annelinnas Saare poe juures oleval haljasalal saab eraldatud raha eest korrastada teed ja paigaldada uued pingid.

Tõhus tugi

Tartu rahanduse abilinnapea Kajar Lember hindas, et nn katuseraha on Tartule tõhus toetus, ühtekokku üle 200 000 euro.

Sotside soovide nimekiri oli Tartus päris pikk. Raha saavad kolm lasteaeda: Krõll 37 000 eurot ning Triinu ja Taavi 15 000 eurot remondiks, lisaks veel Pääsupesa 10 000 eurot õueala mänguvahendite ja paviljonide ostmiseks.

«Paraku on praegu veel hulk Tartu lasteaedu armetus seisus. Isiklikult minu jaoks on väga oluline kõik see, mis puudutab lapsi, haridust ja ka alusharidust,» põhjendas valikuid riigikogu sotsiaaldemokraadist liige Heljo Pikhof. «On selge, et nagu mujal Eestis, nii on ka Tartus palju lahendamist vajavaid probleeme ja rahasüsti ootavaid objekte ja projekte.»

Sotside ettepaneku alusel saab Lõuna-Eesti pimedate ühing tegevustoa remondiks ja uute, spetsiaalselt nägemispuudega inimestele mõeldud arvutite ning tarkvara soetamiseks 8500 eurot.

Tartu regiooni energiaagentuur saab toetust koostööprojekti elluviimiseks 10 000 eurot, Tartu loomemajanduskeskus oma vana maja remondiks 5000 eurot.

Veel 5000 eurot läheb Eesti trükimuuseumile oma uues asukohas Kastani tänaval ekspositsioonisaali renoveerimiseks ja arhiiviruumi vahelae ehituseks.

«Vaatamata suuresti vabatahtlikest koosnevale meeskonnale on trükimuuseum jõudnud oma tegevuse, ennekõike avatud õpitubade, koolituste ning kursustega paljude külastajateni,» põhjendas Pikhof. Muuseum on tema sõnul oluline ka seepärast, et seal käib osaliselt Tartu lastekunstikooli ja Tartu kunstikooli laste õppetöö.

Osa ka EOK kaudu

IRLi kuuluv riigikogu liige Peeter Laurson ütles, et IRL seisis selle eest, et pensionäride ühendus Kodukotus saaks inventari soetuseks 5000 eurot, sest seal käivad koos paljud huviringid, sealhulgas tantsu-  ja lauluringid.

Laurson lisas, et olümpiakomitee kaudu saab toetust veel Tartus sõudmise ja aerutamise klubi. Kui suur summa täpselt Tartusse tuleb, ei ole veel teada.

Tartu kristlik noortekodu saab 10 000 eurot inventari soetuseks.

Keskerakonda kuuluva riigikogu liikme Urbo Vaarmanni sõnul on Eestis väga palju väikesi organisatsioone, kus tehakse tänuväärset tööd. See oli ka ettepanekute aluseks. Keskerakonna valikus oli MTÜ-le Pillimeeste Klubi heli-, valgus- ja salvestustehnika ostuks 5000 eurot  ning moe- ja tantsukoolile GaLeRii 5000 eurot tantsusaalide inventari soetuseks. Sama summaga oli valikus ka Tartu linna pensionäride organisatsioon Kodukotus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles