Aura aitab tõsta kultuuritöötajate palka

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoda.
Tartu raekoda. Foto: Margus Ansu

Tartu linnavalitsus soovitab kõrvale lükata enamiku linnaeelarvele tehtud parandusettepanekutest, mis on opositsiooni esitatud, kuid ise soovib kiirendada kultuuritöötajate palgatõusu.

Tartu linnapea Urmas Klaas ütles, et kui seni oli plaanis kultuuritöötajate palgafondi suurendada viis protsenti, siis nüüd on ettepanek lisada veel kaks protsenti, mis teeks palgafondi kasvuks ühtekokku seitse protsenti.

See muudatus puudutab muusikakoole, kunstikooli, linna muuseume, raamatukogu, noortekeskust ja Tiigi seltsimaja.

Direktor otsustab

Linnapea toonitas, et jutt ei ole sellest, et kõigi töötajate palk suureneb seitse protsenti. Asutuste juhtide palgatõusuks on lubatud kuni kolm protsenti ja selle peab kinnitama kultuuriosakond. Asutuste töötajate palgatõusu suurus on direktorite otsustada, kuid linna soovitus on, et väiksemapalgalistel oleks tõus suurem.

Kultuuritöötajate personalikulude kasv on ühtekokku 47 500 eurot. Ühe katteallikana on linnavalitsus pakkunud infotehnoloogiakulude vähendamist 17 500 euro ulatuses, suurem osa sellest tuleb aga Tartu veekeskuselt küsitava üüritulu suurenemisest. Seni on aastane üür 90 000 eurot, edaspidi 120 000 eurot.

Ametiühingu soov oli jõuda Tartus kultuuritöötajate palga alammääraga õpetajate omaga samale tasemele, riigi plaan on seada uuest aastast õpetajate palga alammääraks 900 eurot. Seda ei õnnestu veel saavutada, kuid Klaasi sõnul on see eesmärk, mille poole liikuda.

Abilinnapea Tiia Teppani selgitusel jätkuvad kollektiivläbirääkimised pärast linnaeelarve vastuvõtmist. «Kollektiivlepinguni me eelmine aasta ei jõudnudki,» tõdes ta.

Linnavalitsuse teine ettepanek tuleneb riigi lisarahastusest, koolijuhtidele mõeldud personalikulusid vähendatakse ja 16 056 eurot suunatakse tugispetsialistide palgamäära võrdsustamiseks õpetajate 900 euro suuruse miinimumpalgaga.

4000 eurot suunatakse Unesco kirjanduslinna tegevusteks.

Peale selle teeb linnavalitsus ettepaneku vähendada linnavalitsuse reservfondi 500 000 euroni, 100 000 eurot eraldatakse kultuuriosakonnale kultuuriürituste ja -projektide aasta ringi rahastamiseks.

Toetust ei leidnud Vabakunna saadikute ettepanek võtta pool miljonit eurot laenu, et selle varal täita haridusasutustele tehtud ettekirjutusi.

Linnavalitsus arvestas ettepanekut anda parem ülevaade eelarvest välja jäänud taotlustest.

Osaliselt leidis toetust ettepanek suurendada parkimistasudest laekuvat tulu 10 protsendi ehk 45 000 euro võrra ning suunata raha linna teede ja tänavate korrashoiuks. Linn pidas võimalikuks laekumise paranemist 10 000 euro ulatuses kontrolli tõhustamise toel, kuid mitte parkimistasu suurendamise kaudu.

Liiga vähe küsitud

Toetus ei leidnud Tähtvere puhkepargi rajatraktori ostuks kavandatud 17 500 euro andmine kultuuriprojektidele.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioon tegi seitse ettepanekut, osaliselt leidis toetust üksnes kultuuritöötajate palkade tõstmine.

Linnavalitsus ei toetanud ettepanekuid suurendada lasteaedade investeerimiskulusid 670 000 euro võrra valitsussektori kulutuste vähendamise ja laenu suurendamine arvel. Ka mitte Vaksali 14 teise korruse akende vahetus ega Toome tugimüüri remont. Viimase puhul leidis linnavalitsus, et küsitud 2000 eurot on liiga vähe.

Ka ei leidnud toetust ettepanekud anda rohkem raha mobiilseks noorsootööks ja treppide korrastamiseks. Ega ka lennuühenduste turunduskampaania suurendamine avalike suhete osakonna arvel.

Isamaalise Tartu Kodaniku saadikud ei jõudnud parandusettepanekuid tähtajaks sõnastatud, sõnas Imre Mürk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles