Reid: mõne baari avariiväljapääs on redel

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna päästekeskuse tuleohutusinspektorid reidil Tartus. Ühe teise korruse baari varuväljapääsuks on alumiiniumredel.
Lõuna päästekeskuse tuleohutusinspektorid reidil Tartus. Ühe teise korruse baari varuväljapääsuks on alumiiniumredel. Foto: Lõuna päästekeskus

Läinud reede hilisõhtul ja öösel käisid päästeameti inspektorid reidil Tartu ja Võru meelelahutusasutustes ja toitlustusettevõtetes, et kontrollida tuleohutusnõuete täitmist. Tulekust ette ei teatatud ning nii avanes olukorrast tegelik pilt.

Tervelt kümnes ettevõttes olid evakuatsiooniteedel takistused ja kolmes ettevõttes varuväljapääs lukus, vahendas Lõuna päästekeskus. See tähendab, et tuleõnnetuse korral ei saa inimesed hoonest piisavalt kiiresti välja ning nende elu satub tõsisesse ohtu.

Käidi 24 ettevõtes nende aktiivse tegevuse ajal. 19 asutustes leiti nõuete rikkumisi, mis olid suurelt jaolt kergemat laadi. Näiteks oli unustatud tulekustuteid tähtajaks kontrollida või oli kustutile ligipääs takistatud. Probleeme esines ka tulekahjusignalisatsiooni dokumentidega.

Paraku tuli ette ka seda, et evakuatsiooniteed ei olnud vabad. Tartus leiti üks tõsisem puudus: kesklinna teisel korrusel asuva baari evakuatsiooniväljapääsu ja trepi asemel oli akna taha paigaldatud redel.

Üldiselt on olukord paranenud ja raskemaid nõuete rikkumisi esines varasemast vähem, märkis pressiesindaja vahendusel Lõuna päästekeskuse tuleohutuskontrolli büroo juhataja Almar Nuuma. Ta rõhutas, et ettevõtete juhid peavad siiski töötajate tuleohutuskoolitamist tõsisemalt võtma. «Ohuolukorras sõltub klientide saatus ennekõike teenindajast. Ta peab une pealt teadma, kus kustutid on, kuidas neid kasutada ning kust kaudu tulekahju puhkemisel ruumidest kiiresti välja saab.»

Kergemate nõueterikkumiste eest tegid inspektorid hoiatuse, raskemate kohta alustati aga väärteomenetlust, mis võib lõppeda rahatrahviga. Füüsilise isiku trahv ulatub 1200 euroni ja juriidilisel isikul 3200 euroni.

Tuleohutusnõuete rikkumisi ei leitud viies asutuses (Klubi Bevega Võrus, pubi Õlle 17 Võrus, Big Ben klubi Tartus, Club Tallinn Tartus ja Zavood Tartus). Kokku tuvastati 39 tuleohutusnõuete rikkumist 19 asutuses.

Suulisi korraldusi nõuete rikkumise kõrvaldamiseks anti kaheksas asutuses. Väärteomenetlust alustati kuue asutuse suhtes. Lisamenetluse teenis viis asutust.

Päästeameti järelevalveinspektorid jätkavad reidide korraldamist meelelahutusasutustesse, et tuleohutusnõuded oleksid täidetud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles