Advendiküünla süütamisel sebis reformiorav

Jüri Saar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese advendiküünla süütamine Tartu raeplatsil (pildil Reformierakonna orav).
Esimese advendiküünla süütamine Tartu raeplatsil (pildil Reformierakonna orav). Foto: Margus Ansu / Postimees

Samal ajal kui Tartu praost Joel Luhamets ja linnapea Urmas Klaas süütasid pühapäeval Tartu raeplatsi jõulukuusel esimese advendiküünla ja kuulutasid välja jõulurahu, jagasid Reformierakonna noored platsi servas oravapildilisest telgist teed, piparkooke ja suveniire. Advendiüritusel kogunenud rahva hulgas asjatas Reformierakonna maskottorav.

Reformierakonna Tartu piirkonna arendusjuht Martin Bek ütles, et tegu oli varakult registreeritud üritusega. Alates uue korrakaitseseaduse jõustumisest registreerib avalikke koosolekuid politsei ja avalikke üritusi linnavalitsus, selgitas Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna peaspetsialist Margo Saaremets. Piir on tema sõnul paiguti hägune, kuid kõnealusel juhul linnavalitsust ei teavitatud ja seega polnud ka võimalust oma seisukohta avaldada, näiteks selle kohta, et telk võiks pisut eemal olla.

Politsei pressiesindaja Maria Gonjak vastas, et ka politseid ei olnud sellest üritusest ei teavitatud. «Sedalaadi ürituste puhul tuleks linnavalitsust või politseid vähemalt 10 tööpäeva enne ürituse toimumist teavitada, antud juhul seda tehtud ei ole,» kirjutas ta.

Bekile oli see uudis. Tema andmetel on politseile teavituskiri siiski saadetud ja ta edastas toimetusele ka kirja koopia.

Kas seda tunnet ei ole, et linnaeelarve rahaga korraldud rahva- ja lasterohke advendiüritus on pööratud erakonna kampaaniaürituseks? «Ei ole,» vastas Bek. «Ega seda rahvamassi ei osanud me ette näha ja me ei teadnud, mis teised erakonnad teevad.»

Bek lisas, et kampaaniapool oli seal minimaalne, pigem jagas erakonna noortekogu sooja teed ja piparkooke. «Ühtegi negatiivset mõtet keegi ei presenteerinud meile,» ütles ta.

«No päris kuuse kõrval telk ei olnud, oli Raekoja platsi ja Küüni tänava nurgal,» lausus Bek. «Oleks ma sellises võtmes mõelnud, võinuks see telk olla lodja kõrval.»

«Meie üldjuhul jõuluüritustel ei ole,» ütles Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kommunikatsioonijuht Raigo Jahu. «Me oleme tähele pannud, et väga ei taheta, et poliitikat ja jõuluaega segamini aetakse.»

«Ma olen nõus, et see ei ole ilus,» ütles Tartu volikogus Isamaalise Tartu Kodaniku ridadesse kuuluv Imre Mürk. «Olen rõõmus, et olukord on parem kui eelmisel aastal, mil linnapea ise käis oma inimestega toimetamas. Kokkuvõttes on inimesed kampaaniaga nii ära harjunud, et tahavad pigem sisu, see trallimine nii väga ei mõjuta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles