Tartu Ülikooli Rahvusmõtte auhinna sai Toomas Paul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna, rahvusülikooli 95. aastapäeva aktusel kuulutati välja Tartu ülikooli Rahvusmõtte auhinna laureaat, kelleks sai vaimulik, tõlkija, literaat ja ühiskondliku elu tegelane Toomas Paul (pildil).
Täna, rahvusülikooli 95. aastapäeva aktusel kuulutati välja Tartu ülikooli Rahvusmõtte auhinna laureaat, kelleks sai vaimulik, tõlkija, literaat ja ühiskondliku elu tegelane Toomas Paul (pildil). Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Täna, rahvusülikooli 95. aastapäeva aktusel kuulutati välja Tartu Ülikooli Rahvusmõtte auhinna laureaat, kelleks sai vaimulik, tõlkija, literaat ja ühiskondliku elu tegelane Toomas Paul.

«Toomas Paul on Eesti mõtteloo aktiivne kujundaja, kes põimib oma publitsistikas ja uurimistöös kristlikku maailmapilti, Eesti rahvuslikku mõtet ja teadust. Tartu Ülikooli Rahvusmõtte auhinnaga tunnustataksegi just isikuid, kes on oma loominguga silmapaistvalt edendanud Eesti rahvuslikku ja riiklikku eneseteadvust. See liidab ülikooli ja tunnustatud isikud meie kultuuri sümboolsete alusväärtuste mustrisse,» rääkis Tartu ülikooli nimel ülikooli senati liige, religiooniuuringute teadur Ain Riistan ülikooli pressiteenistuse vahendusel.

Toomas Pauli roll Eesti ühiskondliku mõtte suunanäitajana on aukartust äratav. «Tema töö ei ole piirdunud teoloogilise maailmaga, vaid on olnud pühendatud Eesti ühiskonna vaimsele kasvamisele laiemalt. Toomas Paul on oma loomingu ja eeskujuga aidanud suunata eestlaste vaimset enesetaju. Tema mõtteavaldused räägivad meie kõigiga, andes pidepunkte inimeseks ja ühiskonnaliikmeks olemisele,» ütles Riistan auhinda kätte andes.

Rektor Volli Kalm lisas laureaati tervitades, et ülikoolil on suur rõõm ja au toetuda oma missiooni täitmisel ka väljapaistvatele ühiskonna õpetajatele väljaspool ülikooli kuut sammast. «Tänavune Rahvusmõtte auhinna saaja on Eesti ühiskonna ilmasammas, alusväärtuste hoidja ja ühiskondliku mõtte suunanäitaja. Rahvusülikooli nimel tänan professor Toomas Pauli Eesti heaks tehtud töö eest,» kõlasid rektori tänusõnad.

Toomas Paul on sündinud 29. oktoobril 1939. EELK vaimulikuna on ta töötanud 1960. aastast, sealhulgas täitnud mitmeid juhtivaid ülesandeid. Praegu on ta EELK õpetaja emeeritus. 1974. aastast on ta töötanud õppejõuna mitmetes asutustes ja kõrgkoolides.

Tartu ülikool andis Rahvusmõtte auhinna välja 11. korda. Auhinnaga tunnustatakse isikuid, kes on oma loominguga silmapaistvalt edendanud Eesti rahvuslikku ja riiklikku eneseteadvust. Laureaat saab auhinnaks Ilmamaa kirjastuse «Eesti mõtteloo» sarja 50 köidet ning klaasikunstnik Toomas Riisalu klaasist taiese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles