Galerii Meie Aja Kangelane tasub näituse eest kunstnikule 250 eurot

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Aru (pildil) on Luunjas muude näituste hulgas avanud ka Marko Matvere pliiatsijoonistuste väljapaneku.
Toomas Aru (pildil) on Luunjas muude näituste hulgas avanud ka Marko Matvere pliiatsijoonistuste väljapaneku. Foto: Margus Ansu

Galerii Meie Aja Kangelane asutati Luunja kultuuri- ja vabaajakeskusesse novembris 2011, et väärtustada kunstiproffide loomingut ja maksta kunstnikele näituste eest ka honorari. Eestis on see haruldane.

Keskuse direktori Toomas Aru teatel on kolme aasta jooksul korraldatud Luunjas ligemale 35 näitust. «Oleme tõstnud kunstnike honorari 100 eurolt 250 euroni ja oleme endale seadnud eesmärgi tõsta honorar Eesti Vabariigi miinimumpalgani,» lisas ta. «Galeriid on toetanud kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.»

Meie Aja Kangelane tähistab oma aastapäeva täna kell 18 Tarrvi Laamanni näituse «Ksylomaal 2014» avamisega. Väljapaneku sisu on kunstniku sõnul «kogu aeg regge-ragga-jegge».

«Väljapaneku mentaalne sisu algas juba 1973. aastal, kui sündisin. Vahepeal on palju vett merre voolanud ja habemekarvad helendama hakanud,» märkis Tarrvi Laamann. «Kehaliselt alustasin 2012. aastal ettevalmistusega (trükiplaadi graveerimine / lõikamine). 2013. aasta detsembriks tegin Kuuba saare peal lõuendile pastellimaalid.»

Näituse jagu tulemust valmis lõplikult alles tänavu Eestis, kui ta trükkis pildid oma pastellimaalidele ksülograafiatehnikas.

Ksülograafia ehk puugraafika on meie kaasaegse trükitehnika eelkäija, mis võeti kasutusele Euroopas 14. sajandil. Hiinas tuli ksülograafia piltide ja tekstide paljundamisel tarvitusele varem, 7. sajandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles