Kontsert jutustab Tšaikovski kirjadest oma metseenile

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstimetseen Nadežda von Meck
Kunstimetseen Nadežda von Meck Foto: Internet

Tartu laulupeomuuseumis leiab 29. novembril kell 16 aset Viljandi muusikakooli õpetajate kokku seatud kontsertetendus «Sõprus kirja teel».

Kellele võiks Pjotr Tšaikovski olla kirjutanud alljärgnevad emotsionaalsed read?

«Võin liialdamata öelda, et Te päästsite mu, et ma oleksin ilmselgelt kaotanud mõistuse ja hullunud, kui Teie ei oleks mind aidanud ja mind oma sõprusega toetanud,» seisab neis. «See vaimne abi ja rahaline toetus oli toona mu hinge õnnistuse pidemeks. See toetas mu värelevat elujõudu ja aitas mul leida end kunstnikuna. Mu hea sõber, ma tahan, et Te teaksite, et ma meenutan Teid kuni oma viimse hingetõmbeni ja õnnistan Teid alati.»

Muusikapedagoog Maret Tomson kommenteerib, öeldes et muusikajaloo huvilisele on paruness Nadežda von Mecki nimi kindlasti tuttav. Ta oli rikka raudteemagnaadi lesk ning temaga oli Pjotr Tšaikovski kirjavahetuses 13 aastat, saades daamilt igaaastast stipendiumi.

Kirgliku muusikaarmastajana toetas paruness mitmeid teisigi helikunstnikke. Näiteks noor Claude Debussy oli mõned aastad tema kodupianistiks ning reisis koos Mecki perega Šveitsis, Lõuna-Prantsusmaal ja Itaalias.

Moskvas hoolitses Nadežda Poola helilooja ja viiuldaja Henryk Wieniawski eest palgates talle parima arstiabi ja leevendades muusiku surmaeelseid kannatusi. Rahalist toetust sai ka Moskva konservatooriumi direktor, pianist ja Tšaikovski sõber Nikolai Rubinštein.  

Kuid Tšaikovskiga sidus parunessi eriline side, mida võiks nimetada sõpruseks kirja teel, kuna nad ei kohtunud silmast silma kordagi, seda daami palvel.

Oma «pihiemale» saatis helilooja pikki kirju loomingulistest ja elulistest muredest. Nadežda von Mecki vastused aga näitavad, kui sügavalt ta tunnetas muusikat ning oskas ülitundlikule heliloojale anda hingelist tuge.

Kirjavahetus lõppes põhiliselt von Mecki perekonna mõjutusel, kuna paruni pärandus hakkas kokku kuivama, ja kulutusi tuli kärpida. Õnneks on säilinud ülimahukas kirjavahetus, mis pakub huvi nii muusikaajaloo kui ka inimhinge uurijatele ning sellest kõigest annab aimu eelseisev kontsertetendus.

Peategelaste osades on koorijuht Jüri Liiva ja muusikapedagoog Maret Tomson.

Tšaikovski palu mängivad Tartu laulupeomuuseumis Viljandi muusikakooli õpilased ja õpetajad. Tunnustatud klaveriduo Ebe Müntel ja Jorma Toots esitavad karakterpalu tsüklist «Aastaajad».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles