Hiljuti Ukrainast tulnud Svjata Vatra esineb tartlaste ees

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esineb ansambel Svjata Vatra.
Esineb ansambel Svjata Vatra. Foto: Mihkel Maripuu

Neljapäeval esineb Genialistide klubis tartlastele Eesti-Ukraina ansambel Svjata Vatra, kes andis hiljuti kontserte ukrainlastele ning viis sõjas kannatada saanud koolidele, kultuuriasutustele ja teistele abivajajatele kingitusi Eestist. 27. novembril kell 21.30 algavast kontserdist teeb otseülekande Postimees.ee.

Svjata Vatra kutsub oma fänne Genklubisse, et jagada suvega kogutud kuumust. «Viimasel ajal Ukraina toetuseks antud kontserdid on viinud meid erinevatesse Euroopa riikidesse. Nüüd aga tahame Svjatat alati soojalt tervitavas Tartus üles kütta korraliku peo,» teatab bänd klubi veebilehel.

Bändi mänedžer Terje Trochynskyi teatas Tartu Postimehele, et Genklubi kontsert on sellel aastal Svjata Vatra viimane avalik esinemine Eestis.

Kontserdid Ida-Ukrainas

Novembri keskel käis Svjata Vatra Ida-Ukraina linnades toetuskontserte andmas.

«Kiievis anti pataljoni Aidar, Pravõi Sektori ja vabatahtlike organisatsiooni esindajatele edasi Eestis kogutud toetuse eest soetatud meditsiinilised abipakid. Eriti rõõmustasid vastuvõtjad Märjamaa ja Viljandi kunstikooli ning Rannamõisa lasteaia laste joonistuste üle, mille siirad tervitused jäävad toetama sõdurite paranemist,» lisas Terje Trochynskyi.

Dnipropetrovski kunstiklubis antud kontserdil koguti toetust lahing-kanderaamide soetamiseks. Svjata Vatra esinemist filmis viis erinevat Ukraina telekanalit, anti intervjuusid ukraina ja inglise keeles.

«Slovjanski kunstide koolis antud kontsert oli midagi erakordset. Nagu kutsujad pärast kirjutasid, toimus saalis omamoodi kultuuride segunemine, kus kellelegi ei olnud oluline poliitiline hoiak, valitses sõpruse ja teineteisemõistmise õhkkond,» märkis Terje Trochynskyi. «Halbade teeolude tõttu üle tunni kontserdile hilinenud ansambel jooksis sõna otseses mõttes lavale ilma heliproovita. Kohe esimestest taktides võttis publik muusikud tormiliselt vastu.»

Slovjanski noored, kes on üle elanud sõjakoledusi, olid mänedžeri sõnul kontserdi positiivsest meeleolust nii kaasa haaratud, et ovatsioonid ei tahtnud lõppeda väga pikalt peale esinemist.

Svjata Vatra liidril Ruslan Trochynskyil oli elus esimest korda võimalus üles astuda oma sünnilinnas Belitskojes, kus tema Eesti ansamblit tervitati tuliselt.

«Teisipäeva keskpäeval oli kohalik kultuurimaja pilgeni rahvast täis ja peamiselt kooliõpilased olid tulnud osa saama oma linna staarist, kes on kuulus peaaegu terves Euroopas,» meenutas mänedžer. «Väikese kaevanduslinna noortele andis Svjata Vatra esinemine inspiratsiooni, et soovi korral on kõigil võimalik leida oma väljund.»

Kingitusi Eestist

Nii Slovjanskis kui ka Belitskojes anti Terje Trochynskyi sõnul kohalikele kunsti- ja muusikakoolidele üle Eesti pärimusmuusika plaate, noote, parmupille ja parmupilliõpikuid. Slovjanskisse toimetati rahvusooper Estonia poolt saadetud noodid, mis jäävad ootama peatselt saabuvat Estonia klaverit.

Lisaks andis bänd edasi Viljandi kunstikooli, Märjamaa kunstide kooli ja Tabasalu lasteaia laste joonistused ja tervitused, mis jäid kaunistama kohalikke koole. Samuti anti neile koolidele edasi Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia tudengite kootud kampsunid, mütsid, sokid ja kindad.

Harkivis osales Svjata Vatra kontserdil, mis toetas nädal varem pommiplahvatuses kahjustada saanud kultuuriklubi ja kannatada saanud muusikasõprade ravi. Kontserdi ajal esitati ajaloos esimest korda Ukraina hümn Eesti torupilli saatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles