Linnakodanikud pääsevad raekoja pööningule

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu raekoja kell
Tartu raekoja kell Foto: Sille Annuk

Kodanikupäeval, 26. novembril avavad Tartu linnapea Urmas Klaas, raekoja kellassepp Johan Tralla ning tema järeltulija Andres Tralla üheks õhtuks ukse raekoja põnevale ja salapärasele pööningule, et kuulata lugusid raekoja kellast.

Tartlased heidavad raekojast möödudes ikka pilgu kella sihverplaadile, et vaadata, kui palju on kell. Vaid üsna vähesed teavad, mida peab tegema selleks, et kell täpne püsiks. Oma silmaga on kellatorni mehhanisme näinud väga vähesed tartlased.

Kui tihti peab raekoja kella üles keerama? Kuidas mõjutavad ilmaolud kõrgel tornis asuva kella tööd? Milline on selle kella ajalugu ning millised põnevad lood on kellaga juhtunud? Sellistele küsimustele saab vastuseid 26. novembril kell 18, mil kella all kohtumine algab täistunni mängu kuulamisega.

Linnavalitsus soovitab külalistel kellamängu rahulikuks nautimiseks saabuda veidi varem. Samuti panna end soojalt riidesse ning olla valmis liikuma mööda järske treppe.

Kohtumine on kavas seoses 19. sajandi Tartu linnakodaniku muuseumis avatud näitusega «Kellaaeg — kelle aeg?».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles