Kaovad viimasedki paberikonteinerid

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Supilinnas Marja-Oa ristis on üks viimaseid avalikuks kasutuseks mõeldud vanapaberikonteinereid, kuid seegi asendatakse peatselt segapakendikonteineriga.
Supilinnas Marja-Oa ristis on üks viimaseid avalikuks kasutuseks mõeldud vanapaberikonteinereid, kuid seegi asendatakse peatselt segapakendikonteineriga. Foto: Kristjan Teedema

Neil päevil kaovad Tartust viimasedki avalikud vanapaberikonteinerid ja see on teinud inimesi nõutuks, kuhu siis makulatuuriga minna, kas tõesti keskkonnajaama, nagu linnavalitsus soovitab.

Toimetusega ühendust võtnud Vallo Plank oli imestunud, et linnast on vanapaberikonteinerid kadunud. «Ränilinnast, ja kardan, et ka mujalt,» sõnas ta.

Plank rääkis, et eeskätt teeb teda nõutuks, kuhu panna reklaamid, mida postkasti tuuakse. Ajalehed kõlbavad vähemalt suvilas tulehakatuseks.

Ja kaovadki ära

Tartu keskkonnateenistuse juhataja Ülle Maueri selgitusest koorus, et Plank on täiesti õigesti aru saanud: vanapaberikonteinerid kaovadki ära.

Täpsemalt on küll jutt nendest konteineritest, mida käitas Eesti taaskasutusorganisatsioon ja kuhu sai panna nii vanapaberit kui paber- ja papp-pakendeid.

Nüüd on Maueri sõnul võtnud taaskasutusorganisatsioon ette süsteem ümber korralda ja jäävad kahte tüüpi konteinerid: ühed klaastaara, teised segapakendi tarvis. Nii kadusid viimased vanapaberikonteinerid. «Nad tegelikult ju koguvad pakendeid,» põhjendas Mauer.

Mauer soovitas, et kui vanapaberit tekib väiksem kogus, saab seda viia jäätmejaama – üks on Turu tänavas, teine Jaamamõisas. «Me soovitame minna jäätmejaama, midagi ikka inimesel tekib, mille pärast sinna minna,» sõnas ta.

«Loota, et reklaame hakatakse keskkonnajaamadesse viima, on idealism,» arvas aga Plank.

Praegune probleem puudutab Maueri sõnul eeskätt eramute elanikke, sest kortermajade juures peavad vanapaberikonteinerid niikuinii olema ja nende tühjendamine on korraldatud jäätmeveo raames tasuta.

Mauer ütles, et ka eramuomanikel on võimalik endale paberikonteiner koju tellida või lasta paber kilekotiga kodunt ära viia. Tingimuste kohta tuleks üle küsida oma piirkonna prügifirmalt.

Linnavalitsus kavatseb aga tuleval aastal oma kulu ja kirjadega panna eramajade piirkondadesse vanapaberikonteinerid. Linnaeelarve eelnõus on selleks 10 000 eurot, millest peaks piisama kümmekonna konteineri tarvis. Mauer arvas, et konteinerid peaksid paika saama veebruari alguseks.

Keskkonnateenistuse spetsialist Juhan Voolaid ütles, et läinud nädalal olid vana tüüpi paberikonteinerid veel Oa-Marja ristmikul ja ka Ehitaja-Sanatooriumi ristmikul parklas. «Aga kaovad lähinädalatel, ei julge enam soovitada,» lisas ta.

Rohkem võimalusi

Eesti taaskasutusorganisatsiooni juhatuse liige Siret Kivilo põhjendas muudatust sellega, et nende roll on pakendit taaskasutuseks koguda. Nendel on tootjavastutuse kate ehk et pakendijäätmed peavad oma kuludega kokku korjama tootja ja turustaja, kes pakendi turule toovad.

Nad ei maksa aga vanapaberi – ajalehed, ajakirjad või reklaamkataloogid – kogumise eest.

Praeguse muudatusega tuleb Tartusse senise 23 pakendikonteineri asemel 39. «Uuenduse tulemusena hakkame paber- ja papp-pakendit koguma koos segapakendiga. Seega paber- ja papp-pakendite äraandmise võimalus on jätkuvalt olemas, kogutakse kollasesse mahutisse,» ütles Kivilo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles