Debüüdipreemia saaja uurib füüsiku elu

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Jakobson kõneleb oma raamatust.
Taavi Jakobson kõneleb oma raamatust. Foto: Raimu Hanson

Betti Alveri tänavuse debüüdipreemia sai programmeerija taustaga Taavi Jakobson oma jutustuse «Tõeline jumalaosake» (380 lk, kirjastus Pilgrim, 2014) eest. Kriitikas on seda raamatut nimetatud ka filosoofiliseks arenguromaaniks. Peategelane on Eesti füüsik, silmaga nähtamatute osakeste asjatundja Elton.

Kirjanduspreemia andis Jakobsonile üle täna Tartu kirjandusmajas Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakonna esimees Berk Vaher. Enne seda rääkisid debüüdipreemia žürii liikmed Doris Kareva ja Kalju Kruusa žürii ees seisnud valikutest.

Maailmas suuruse poolest teises tarkvarakorporatsioonis Oracle mituteist aastat töötanud Jakobson seisis paar aastat tagasi valiku ees, mille ta lahendas kompaniile esitatud lahkumisavaldusega. Seepeale kirjutas ta üsna kohe oma mahuka jutustuse esimesed leheküljed. Ta näitas neid oma muusale Katrin Saali Saulile ja sai soovituse edasi kirjutada, sama soovisid ka veidi hiljem tema sõbrad-tuttavad.

Tartuga ei ole Jakobson kuigi palju seotud. Veidi siiski. ”Suvekodu on Pühajärve ääres, ja kui ma sõidan Tallinna lähedalt Pühajärve äärde, sõidan ma läbi Tartu,” ütles ta.

Mis on praegu kirjutamisel? ”Kui tuleb järgmine teos, on see tõenäoliselt romaan. Olen juba natukene märkmeid kirjutanud, aga pole olnud sädet, mis selle materjali lõõmama paneks,” ütles debüüdipreemia laureaat.

Mängus on ka tema muusa. ”Ta on psühhoterapeut ja ta kirjutab praegu oma raamatut, see on eneseabiõpik,” ütles Taavi Jakobson. ”Meil on kokkulepe, et me üheaegselt ei kirjuta, sest meil on ka kaheaastane tütar, kes tahab oma tähelepanu saada.”

Betti Alveri kirjanduspreemia 2014. aasta debüüdiauhinna nominendid olid Taavi Jakobsoni kõrval Egert Rohtla teosega «Rovin Vox. Teekond läbi bluusipõrgu», Aleksandra A. T. «Armastus vaikib mind maha», Priit Põhjala «Militaarsed miniatuurid», Kelly Turk «Reaalne elu», Janar Ala «Ekraanitseremooniad» ja Mihkel Nummert «A kirjad».

Doris Kareva, (:)kivisildnik, Kalju Kruusa, Alvar Loog ja Indrek Mesikepp tegid žüriina valiku rohkem kui 40 teose hulgast.

Betti Alveri kirjandusauhinda annab igal aastal välja Eesti Kirjanike Liidu Tartu osakond. Poetessi testamendi kohaselt pälvib selle parim hingedepäevade vahelise perioodi jooksul ilmunud debüütteos luule-, proosa- või draamavallas. 1000 euro suurune preemia pärineb Eesti Kultuurkapitalilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles