Pargi tänava remont jääb pooleli

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ligi 350 meetri pikkuse Pargi tänava sõiduteest on laias laastus pool kaetud klompkiviga. Töömehed seal sellel aastal edasi enam kive ei lao.
Ligi 350 meetri pikkuse Pargi tänava sõiduteest on laias laastus pool kaetud klompkiviga. Töömehed seal sellel aastal edasi enam kive ei lao. Foto: Kristjan Teedema

Suve hakul remonti läinud Pargi tänaval Tartus on ikka mõlemas otsas liiklemist keelavad märgid. Need võivad varsti küll kaduda, kuid tööd ei lõpe veel niipea, mõni päev tagasi otsustas linnavalitsus lõpetada lepingu Par­gi tänava rekonstrueerijaga.

«Pidasime õigeks talveks remondi katkestada, sest tööd sõltuksid siis ilmast ja kohalike elanike liiklemine oleks rohkem häiritud,» selgitas Tartu abilinnapea Valvo Semilarski.

Ta lisas, et kuigi linnavalitsus lõpetas töövõtulepingu Pargi tänava põhjalikku remonti teinud osaühinguga Põdra Maja, pole ettevõte milleski süüdi.

«Selles asjas pole keegi süüdi, näpuga ei saa kellelegi näidata,» kinnitas ka Põdra Maja OÜ juhataja Ahti Käsi. «Esimese kava järgi pidi Pargi tänav valmis olema septembri keskpaigaks, kuid rekonstrueerimisprojekt sai kooskõlastatud alles oktoobri alguses. Nüüd ei ole sellise temperatuuriga enam võimalik klompkivi maha panna.»

Muudatused võtsid aega

Teetöid ei jõutud enne talve valmis, sest projekti avalikustamisel tegid Karlova selts ja elanikud mitmeid muudatusettepanekuid.

«Otsustasime, et üritame arvestada avaliku arvamusega ja muutsime projekti,» ütles Valvo Semilarski. «Seoses kaasamisega läksime tööde ajakavast üle: ümberprojekteerimine võttis kavandatust rohkem aega ja lükkas edasi ka tööde alguse. Nüüd ei saa külma ilma pärast klompkive enam maha panna.»

Pargi tänava rekonstrueerimise projekti tehti Karlova seltsi ja elanike ettepanekul muudatused, mis puudutasid kergliiklusteede asukohta, elektripostide paiknemist ja parkimisalade rajamist.

Kuid miks lõpetas linnavalitsus Põdra Majaga lepingu? Miks ei oleks võinud ettevõte pooleli jäävat tööd järgmisel aastal soojemate ilmadega jätkata?

Abilinnapea selgitas, et Pargi tänava uuendamiseks korraldatud riigihanke üks tingimus oli, et remont tuleb ära teha kahe ja poole kuuga. Kui projekti tuli muuta, pikendas linnavalitsus Põdra Majaga tööde lõpptähtaega 15. septembri ase­mel 15. novembrini.

«Riigihanke seaduse järgi ei saa lepingut teist korda pikendada,» ütles Valvo Semilarski. «Olnuks ideaalne, kui seda tööd oleks saanud jätkata sama firma. Aga meil pole selle lubamiseks seaduslikku alust.»

Uuel aastal uued hanked

Nii lõpetaski Tartu linnavalitsus Põdra Majaga lepingu, firmale makstakse tehtud tööde eest.

Tuleva aasta alguses kuulutab linnavalitsus välja Pargi tänaval tööde jätkamiseks uue hanke. Tööde peatamise tõttu tunnistati kehtetuks ka Pargi tänava parkimistaskute ehitamise riigihanke tulemused, selle võitja oli samuti Põdra Maja. Ka parkimisalade väljaehitamiseks korraldatakse järgmisel aastal uus hange.

«Hankel osaleb palju firmasid, ei ole teada, kas selle töö saame meie või saab keegi teine,» märkis Ahti Käsi. «Ega midagi teha ole, kui meie seda ei saa, hange on hange. Loodame, et meie pakkumine on parim ja saame jätkata.»

Pargi tänava põhjalik remont sai alguse ASi Tartu Veevärk torutöödest. Koos maa-aluste töödega on seal nüüd ära jõutud teha ligi pool kavandatust, teetöödest on abilinnapea hinnangul valmis laias laastus 40 protsenti.

«Konserveerime Pargi tänava, tööd jätkuvad seal kevadel esimesel võimalusel,» ütles Valvo Semilarski.

Enne talve lõpetatakse seal veel Kalevi tänava poolt tulles vasakule jääva kõnnitee ehitus. Tänav seatakse sellisesse seisukorda, et seda annab talvel sahaga hooldada, elanikud saavad seal autosid parkida ning üks kõnnitee on jalakäijate ja ratturite käsutuses.

Autoliikluseks on tänav talvel avatud.


Plaanid ja tegelikkus Pargi tänaval

• Aprilli alguses teatas linnavalitsus, et Pargi tänav läheb põhjalikku remonti, tööde lõpptähtaeg on 15. september.

• Juuli lõpus soovis Karlova selts Pargi tänava rekonstrueerimise projekti täiendada, 9. septembril käis veel uue projekti lihvimine.

• Oktoobri teisel nädalal algas sõiduteele klompkivide paigaldus. Sel aastal lootis linnavalitsus Pargi tänaval vähemalt sõidutee valmis saada.

• Teisipäeval, 18. novembril teatas linnavalitsus, et tänava remont jätkub järgmisel kevadel.

Allikad: Tartu Postimees, Tartu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles