Ettevaatust, Tartu tänavad on väga libedad!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu

Ilmateenistus hoiatas juba mitu päeva täna saabuva lörtsi ja lume eest ning varahommikul oligi jama käes – Tartu tänavad ja Lõuna-Eesti teed kattusid jääkihiga.

«Jäävihm see pole, see on tavaline ja uduvihm, mis maapinnale jõudes jahtub, kutsume sellist nähtus allajahtunud sademeteks,» ütles Tartu lennujaama ilmateenistuse meteoroloog Ebe Uibo kella kaheksa paiku. «Praegu tuleb vihma hooti, sadu peaks mõne tunni pärast lörtsiks üle minema.»

Vihma hakkas sadama hommikul poole seitsme paiku, tund aega hiljem läikis Tartu üks peatänavatest, Võru tänav, nagu klaas.

Alasi-Võru ristist autoga kesklinna jõudmine võttis tavapärase kümmekonna minuti asemel aega paarkümmend minutit, oma panuse andis ka Võru-Kastani ristimikul purunenud buss, mis tekitas seal ummiku. Linnaliini bussid ei suutnud ka mujal linnas graafikut järgida ning mõneski koolis hilinesid lapsed tundidesse.

Kesklinna poolt tulnud autod sai Riia mäest üles, Turu tänav ja Vabaduse puiestee olid rahulikult sõites võrreldes Võru tänavaga heas seisus.

Kella poole kaheksa paiku polnud Võru tänaval näha ühtki soola- või liivapuisturit.

«Kõik masinad peaksid väljas olema, meil on töötajad ööpäevases valves ja meister jälgib ilmaolusid,» ütles Tartu pooli tänavaid hooldava Eesti Keskkonnateenused ASi Lõuna regiooni juht Kalle Voogla.

Libeduse pärast võttis temalgi töölesõit Narva maanteelt Turu tänavat pidi Sepa-Tähe risti täna veidi kauem kui pool tundi.

«Jõudsin töö juurde, õu on masinatest tühi, kõik on kadunud,» teatas Kalle Voogla kell 8.10. «Ah siiski, ühele puisturile laaditakse soola peale, just sai koorem täis, vilkurid põlevad – läheb! Võitlus loodusega käib!»

Kalle Voogla ütles, et kõigepealt teevad kuus puisturit ja mõned traktorid libedusetõrjet suurematel tänavatel, kõrvaltänavate liivatamine-soolatamine võetakse käsile kohe selle töö lõpetamisel.

Tänavapuhastajatel on libeduse ja lume tõrjumiseks aega neli tundi alates saju algusest.

«Turu tänav oli juba tööle tulles kaheksa ajal heas seisus,» märkis Kalle Voogla. «Sõiduteed saame joonde. Aga vaatasin, et kõnniteed olid küll igal pool väga libedad, inimesed liikusid neil väga ettevaatlikult.»  

Väga libedal Võru tänaval sõitsid autojuhid kella poole kaheksa ja kaheksa vahel aeglaselt, tõtt öelda polnud seal linnas lubatud kiirusega 50 km/h võimalikki sõita.

«Tööle tulles olid enamus autojuhte mõistlikud, sõideti olude järgi,» ütles ka Kalle Voogla. «Aga ühte hullu Narva maantee ja Muuseumi tee ristis ikka nägin – see oinas arvas, et tal on teistest parem auto ja hakkas pikas kolonnist mööda ajama.»

Ülenurmel asuval lennuväljal läks rajateenistus libedusetõrjet tegema kella kaheksa paiku, sest kella 11 paiku peaks saabuma lennuk Helsingist.

Lauslibedust kinnitas ka linnas avanev vaatepilt. Nimelt püüdsid inimesed, kus võimalik, kõndida kõnnitee asemel mööda muru. Kus see võimalik ei olnud, otsiti kramplikult tuge majaseintelt. Jalgratturid olid oma sõiduvahendid käe kõrvale võtnud ja olid mõnest kallakuga kohast üles minnes päris hädas.

Ka autojuhid ei saanud paiguti edasi ega tagasi. Eriti munakivitänavatel osutus tõusude võtmine pea võimatuks. Möödujad läksid juhtidele appi ja tõukasid masinaid, et liiklusseisakut leevendada.

Kella 9 seisuga oli Lõuna-Eestis juhtunud ka 13 avariid, mille puhul polnud vähemalt üks juhtidest libeduseohtu õigesti hinnanud. Tartus juhtus hommikul paari tunni vältel seitse liiklusõnnetust, kinnitas Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak. Inimkannatanutega avariisid esialgsete teadete järgi juhtunud ei ole.

Tartu Ülikooli kliinikumi traumapunktis on esialgu olukord rahulik. Kella 9.25 ajal polnud abi otsijaid tavapärasest rohkem, kinnitas kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles