Lasteaia ja -hoiu erinev maksustamine tekitab ebavõrdsust

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AhtoSooaru / Õhtuleht

Ehkki Tartu linnavalitsus võrdsustas tänavu septembrist lasteaedade ja -hoidude tasud, ei ole vanemate kulutused ometi võrdsed, kuna lasteaialaste vanemad saavad viiendiku kohatasust tulude deklareerimisel tagasi.

Et koolitusluba omavad lasteaiad tegutsevad riikliku õppekava alusel, läheb lasteaia kohatasu arvesse koolituskuluna, mille pealt riik tagastab lapsevanemale tulumaksu. Lastehoid on aga riigi silmis sotsiaalteenus, mille eest makstud tasu ei ole koolituskulu.

Uuel aastal on Tartus lasteaia ning -hoiu kohatasu 58.50 eurot. Lasteaialaste vanematele on see hind tulumaksu tagastamise järel tegelikult 11.70 euro võrra soodsam. Nii saab terve 2015. aasta lasteaias käinud lapse kohatasult tagasi kuni 140 eurot.

Tartu linnavalitsus on aga leidnud tee, kuidas ka loodavates munitsipaalhoidudes saaks lapsevanema osaluse esitada koolituskuluna: lapsevanemale esitab arve koolitusluba omav lasteaed, mille juures hoid tegutseb.

Linna haridusosakonna juhataja Riho Raave on tunnistanud, et sellise lahenduse puhul puudub linnal täielik õiguskindlus, kas maksuamet ikkagi arvestab linna hoidude kohatasu koolituskuluna või mitte.

Pikemalt loe homsest Tartu Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles