ERM sulgeb aastaks kõik kogud ja püsinäituse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ERMi uue peahoone katusetööd on lõpukorral ning maja juba köetakse. Lepingu järgi peaks Fund Ehitus andma hoone Riigi Kinnisvarale üle järgmise aasta detsembris.
ERMi uue peahoone katusetööd on lõpukorral ning maja juba köetakse. Lepingu järgi peaks Fund Ehitus andma hoone Riigi Kinnisvarale üle järgmise aasta detsembris. Foto: Margus Ansu

Eesti Rahva Muuseum (ERM) sulgeb tuleva aasta suvel kõik kogud ja püsinäituse, et töötajad saaks keskenduda varade kokkupakkimisele ning Raadil valmivasse uude peahoonesse kolimisele.

ERMi direktori Tõnis Lukase sõnul lähevad järgmisest suvest kinni nii Kuperjanovi tänaval asuv näitusemaja püsinäitus kui kõik muuseumi fondid Raadil ja Veski tänaval. «Hakkab pakkimine ning kui juba otsast pakkimine käib, siis ei saa enam lahti hoida,» ütles Lukas. Ainukesena jäävad avatuks ajutised näitused, kohvik ja pood.  

Muuseumis töötab Lukase sõnul 112 inimest ning kogud tuleb pakkida ja kolida omal jõul. See aga tähendab, et kogu muuseumi kollektiiv keskendub terveks aastaks koli-misele ja selle ettevalmistamisele.

«Põhimõtteliselt küll. Osa meie inimesi on tegelenud uute näitustega juba mitu aastat ja kõik koguhoidjad, säilitajad, teadurid, konservaatorid on seotud nii kolimise kui uute näituste ettevalmistuste tegemisega. Meie personal koosnebki vastavate valdkondade spetsialistidest ja teenindavaid inimesi meil eriti pole,» selgitas Lukas.

Paus mõjutab uurijaid

Praegu on püsinäitus ja kogud kavandatud sulgeda järgmise aasta jaanipäevast, kuid täpne kuupäev pole veel paigas. «Kui silmas pidada püsinäitust, siis kõik kevadised kooliekskursioonid saab ära teha. Ja kui kellelgi on veel uurimis- või lõputöid, siis selle õppeaasta saab ära lõpetada, aga suve algusest või jaanipäevast oleme kinni,» lausus Lukas.

Üle aasta kestev paus mõjutabki kõige rohkem õppureid ja uurijaid ehk nii uurimuste kui akadeemiliste tööde tegijaid. Lukase sõnul on nad juba praegu teavitanud õppeasutusi, kellega tehakse tihedamat koostööd.

«Näiteks Tartu kõrgema kunstikooli käesoleva aasta õppeplaan on koostatud teadmisega, et järgmisel õppeaastal on ERM uurijatele suletud. See tähendab, et osa üliõpilasi saab oma uurimistööd teha juba varasematel kursustel,» tõi Lukas näite. Ta avaldas lootust, et kuna järgmise aasta suveni on veel piisavalt kaua aega, jõuavad inimesed oma töögraafikuid ümber teha.

Muuseumi kolimiseks on Lukase sõnul tehtud ettevalmistusi juba mõnda aega ning selle logistiline kava on põhjalik. «Pakkimist on palju ning igas fondis, raamatukogus või arhiivis käib see erineval moel,» lausus ta.

Muu hulgas on praegu otsustamisel, kas raamatutele pannakse kiibid.

«Meil tuleb avalik raamatukogu, kus kõiki raamatuid saab riiulist võtta, ning see tähendab, et neil on kiibid küljes. Praegu on aga otsustamisel, kas panna kiibid külge juba enne pakkimist vanas majas või pärast lahtipakkimist uues kohas,» rääkis Lukas.

Kaks aastat avamiseni

Praeguse ajakava järgi loodab ERM alustada kolimist järgmisel talvel. Ehituslepingu järgi peaks Fund Ehitus andma uue peahoone Riigi Kinnisvara AS-le üle 2015. aasta detsembris.

«Meile üleandmine on ametlikult plaanitud 2016. aasta juunikuusse, aga selge on see, et kui me tahame 2016. aasta sügisel maja avada, peame fonde kolima ja näitusi ehitama hakkama praegu varem,» sõnas Lukas.

ERMi pidulik avamine on plaanitud 2016. aasta 1. oktoobrile, kuid seegi kuupäev võib Lukase sõnul veel muutuda. «Ilmselt on see päev septembri lõpus või oktoobri alguses,» ütles ta. Lukas märkis, et uue peamaja avamise järel on taas avatud ka kõik kogud.

«Kui maja on lahti, siis on kõik lahti ja rahvast tahame avamise järel teenima hakata täiel rinnal,» sõnas Lukas. «Uues majas algab ikkagi uus ajaarvamine. Me saame teenindada korraga palju rohkem rühmi, klasse, uurijaid. Rahvast hakkab väga palju rohkem liikuma.»

Tööd graafikus

Riigi Kinnisvara ASi ERMi projektidirektor Peeter Mauer ütles, et muuseumi peahoone ehitus on graafikus. «Pannakse viimaseid avatäiteid, monteeritakse betoonfassaadi, alustatud on ka klaasfassaadi konstruktsioonide paigaldamist ning lõpetatakse katusetöid,» loetles ta.

«Praegu ei ole põhjust kurta. Probleeme on palju, aga neid ka lahendatakse. Nii nagu ikka ehitusel. Mingit ebakõla või suuremaid muresid pole,» lausus Mauer.

Praeguseks on hoones juba ka soe sees, sest kuigi radiaatorid on veel paigaldamata, tarnib Tartu Fortum majja soojust, mis puhutakse ajutiste puhuritega laiali.

«Sisetöödeks on tagatud piisav kliima ja ehitajad ei külmeta,» ütles Mauer. Ta pakkus, et muuseum saab kolimist alustada 2016. aasta alguses. «Eks nad hakkavad toimetama ikka varem kui 2016. aasta juuli. Muuseum saab oma näitusi üles panema hakata sama ajal sisustamisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles