Ahhaa teaduskeskusest kostavad sauruste möirged

Signe Ivask
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna avab Ahhaa teaduskeskus väljapaneku, kus külastajad näevad kaheksat liiki dinosaurusi ja saavad aimu, mis häält nad võisid teha ning kuidas end liigutada.

Ilmselt on paljud näinud videot sellest, kuidas saurused mööda Tartut ringi sammuvad, Tasku kaubanduskeskuse ees inimesi hirmutavad ja seejärel hoogsalt Ahhaa keskuse poole tormavad. Selle video eesmärk oli anda märku, et dinosaurused on Tartu poole teel. Nüüd on nad kohal ja valmis külastajatega kohtuma.

Saurusekujud ei seisa näitusel liikumatult oma koha peal: nad liigutavad keha ja pead, pööritavad silmi, näitavad hambaid ja aeg-ajalt kõlavad kurjakuulutavad möirged. Õnneks nad näitusel kedagi taga ajama ei hakka.

Saurused jõudsid esmaspäeval Suurbritanniast Tartusse. Õigemini saabusid nende tükid, mis vajasid kokku klopsimist ja sättimist. Kui kujud hakkasid juba saurusi meenutama, asus meeskond nende ümber butafooriat looma.

Ahhaa turundus- ja kommunikatsioonijuhi Mathis Bogensi sõnul on teaduskeskuses suur töö ära tehtud. «Esmaspäeval oli siin pilt ikka väga trööstitu,» tunnistas ta. Päev enne näitust sättis meeskond veel olustikku paika.

Näitusel nähtavate isendite hulgas on nii sõbralikke ja pisut aeglaseid herbivoore kui ka vähem sõbralikke karnivoore, kelle silmist peegeldub vaid igatsus liha järele. Kui tuled on kustutanud ja vaid prožektorid heidavad saurustele kurjakuulutavat värvilist kuma, on nad kõik ühtviisi hirmsad.

Interaktiivsus

Näitusel näeb mitmesuguseid dinosauruseid, seal on nii Baryonyx, Triceratops, Oviraptor, kindlasti kõigile tuttav Tyrannosaurus rex, Ornithomimus, Maiasaura ja Ankylosaurus.

See, et nii mõnegi sauruse nimi kõlab võõralt ja ta ise näib täiesti tundmatu, ei loe midagi. Nimelt on iga kuju juures selgitav piktogramm, kust saab kõige muu hulgas teavet sauruse toitumiseelistuste, suuruse, kiiruse ja pesitsuspaiga kohta.

Et näitus ainult vaatlust ei hõlmaks, saavad külastajad interaktiivse eksponaadi juures katsetada, kas nad saavad aru, mis on atraktsiooni sisse peidetud. On seal dinosauruse kihv, nahk või hoopis midagi muud.

Teaduskeskus on näitusele lisaks välja pakkunud eksponaadi, kus interaktiivse liiva abil saab luua omanäolist maastikku: kaevata auke, kergitada mägesid, süvendada orgusid ja jälgida, kuidas need vastavalt kõrgusele värvi muudavad.

Bogens leiab, et näituse juurde kuluvad interaktiivsed eksponaadid ära – see lisab mitmekülgsust. Nõnda saavad külastajad peale dinosauruste vaatamist paarile objektile ise käed külge panna.

Vana on uus

Olustiku loomiseks on Ahhaa meeskond sauruste ümber kasutanud 1. juunil Tartu ülikooli botaanikaaia palmihoone sulgemisest üle jäänud materjali. Nii poseerivad saurused oskuslikult sätitud puukoorte, okste ja kivide keskel.

Bogens loodab, et näitus osutub populaarseks – eriti panustab ta koolieelikutele, kes pääsevad saurusi vaatama tasuta. Tema sõnul näitas juba ainuüksi dinosauruste reklaamvideo 584 jagamist Facebookis, et huvi on suur.

Tartu Postimees sai eksklusiivse võimaluse saurusi katsuda ja nende elutruuduses veenduda. Tõepoolest, nad ei ole kanged plastkujud, pigem pehmed ja justkui tugevast nahast. Nende liikumine on sujuv, mitte mehaaniline ja robotlik, ning see muudab nad eriti hirmutavalt tõepäraseks.


Ahhaa, dinosaurused!

• Näitus avatakse täna Ahhaa teaduskeskuses kell 14.

• Saurused on tänasest jõudnud ka Lõunakeskuse Ahhaa 4D elamuskinno

• Näitus on üleval 26. aprillini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles