Vaarmanniga seotud kriminaalasja hakkab menetlema teine kohtunik

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liige Urbo Vaarmann (Keskerakond) saabumas Tartu kohtumajja.
Riigikogu liige Urbo Vaarmann (Keskerakond) saabumas Tartu kohtumajja. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tartu maakohtu esimehe käskkirjaga määrati riigikogu liikme Urbo Vaarmanni, OÜd Puhkepesa, Oleg Kuzmini, OÜd Avicia ja Ülle Märssi puudutav kriminaalasi teise kohtuniku menetlusse. Seda selleks, et tagada asja arutamine mõistliku menetlusaja jooksul.

Kriminaalasjas oli kohtuistung esmalt määratud selle aasta veebruarist kuni aprillini, kuid siis ei olnud asja võimalik arutada seoses Urbo Vaarmanni saadikupuutumatuse küsimuse lahendamisega, märkis Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm. Uueks arutamiseks määratud ajal oktoobrist detsembrini ilmnes aga, et süüdistatava Oleg Kuzmini haigestumise tõttu ei ole taas võimalik kriminaalasja arutamist alustada.

Kriminaalasjas 3. novembril toimunud korraldaval kohtuistungil selgus, et selle aasta detsembris ega ka uue aasta alguses pole võimalik leida kohtuistungi aega, mis oleks sobinud nii kohtule kui ka kaitsjatele ja prokurörile. Seni asja menetlenud kohtunik Anneli Tanumil oleks olnud võimalik juba varem ajakavva planeeritud üldmenetluse istungite tõttu asja arutamist alustada alles järgmise aasta septembri teises pooles.

Kohtunik peab arvestama kriminaalmenetluses kehtiva katkematuse põhimõttega, mille järgi toimub üldmenetluse asjade arutamine katkestuseta, ühtse tervikuna. Asja arutamise edasilükkamine 10 kuud tähendaks aga olukorda, kus võib hiljem püstituda küsimus kriminaalmenetluse lõpetamisest seoses menetluse mõistliku aja möödumisega.

Kuna antud juhul peab Tartu maakohus tagama asja menetlemise mõistliku aja jooksul, esitas Tartu kohtumaja juht kohtu esimehele taotluse määrata kriminaalasi mõne teise sama kohtumaja kohtuniku menetlusse. Praeguseks menetlebki kriminaalasja kohtunik Rutt Teeveer, kellel oleks võimalik asja arutada juba uue aasta alguses. Samas tuleb kohtul asja arutamisele määramisel arvestada ka kõigi kaitsjate ja prokuröri ajagraafiku võimalustega.

Lähinädalatel toimub pärast kaitsjate ja prokuröriga neile sobiva aja kooskõlastamist uus eelistung, kus lepitakse kokku asja sisulise arutamise aeg.

Urbo Vaarmanni (37) ja OÜ Puhkepesa süüdistatakse soodustuskelmuses ja pistise andmises, Oleg Kuzmini (44) ja OÜd Avicia soodustuskelmuses ning Ülle Märssi (51) pistise võtmises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles