Riia messil koorub alasti kunstikoguja

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matti Milius kallas Tampere maja keldris tegutsevas kultuuriklubis, kus ta on korraldanud mitmeid üritusi, oma 69. sünnipäeval vahuveini külalistele, kelle hulgas oli ka vend Guido (taamal).
Matti Milius kallas Tampere maja keldris tegutsevas kultuuriklubis, kus ta on korraldanud mitmeid üritusi, oma 69. sünnipäeval vahuveini külalistele, kelle hulgas oli ka vend Guido (taamal). Foto: Merike Lill

Kunstikollektsionäär Matti Milius tähistas oma 69. sünnipäeva ja jagas külalistele peale vahuveini ka uudist, et ta esindab selle kuu lõpul Riias kunstimessil Eestit.

Matti Miliuse 69. sünnipäevale olid Tampere maja keldrisse kogunenud teiste hulgas kolm luuletajat ja vähemalt üks kunstnik ning ühe andeka noo­re pianisti ema. Neile ja oma vennale Guidole teatas legendaarne kunstikollektsionäär, et tal on käsil ettevalmistused Eesti kunsti viimiseks Riiga.

«Oktoobri algul helistas mulle Happy Art Museumi kuraator Dags Vidulejs ja ütles, et nad organiseerivad Riias rahvusvahelise kunstimessi ja nad kutsuvad mind, et ma teeksin Eesti ekspositsiooni,» ütles Milius. «Kusjuures ma olen ainus Eesti Vabariigi kodanik, kes sai kutse messile.»

Kuid messi korraldajad ei teinud ettepanekut kunstikoguja ilusate silmade pärast. «Kui ma nüüd Riias käisin, küsisid nad, kas leian mõne firma, kes maksaks boksi eest,» ütles kollektsionäär. «Firma saaks selle eest messi pinnale ja kataloogi oma reklaami välja panna.»

TamGalerii tuleb appi

Milius väidab, et on ühelt suurettevõtte juhilt nõusoleku saanud. Appi on talle lubanud tulla ka üks Tallinna galerii.

TamGalerii galerist Andra Orn ütles eile, et on nõus abistama Miliust väljapaneku kureerimise ja transpordiga. Millal ja kuidas, ei osanud ta täpsustada, sest ettevalmistav suht­lus ei ole messi korraldajatega veel lõpule jõudnud.

Milius loetles mitmeid kunstnikke alates Jüri Arrakust Tõnis Saadojani, kes on nõus oma teoseid Miliuse vahendusel Lätti saatma. Kunstiga on katta umbes 200 meetrit.

Kui kollektsionäär rääkides kätega vehkis, välkus ta sõrmes suuremat sorti sõrmus. See märgib tema tänavukevadist kihlust Soomemaal Lahtis sotsiaaltöötaja ametit pidava Ren­na Aliga.

Värvitud suguorganitega

Mõrsja ei saa kunstikogujaga Riiga kaasa sõita ja jääb ilma ka Miliuse sealsest perfor­mant­sist. «Et mul oli hiljuti sünnipäev ja ma olen kihlunud, tuleb teha taassünd,» ütles kunstikoguja. «Mulle lubati valmistada papjeemašeest muna, mille sisse ma ära mahun. Ma koorun munast välja aktina ja mu suguorganid on värvitud tibukollaseks.»

Veebruaris 2011 kolis ta oma maalid, graafika ja muud kunstiteosed ning raamatud korterist Kastani 21–2, kus ta sündis 10. novembril 1945 juuksuri ja autokooli õpetaja pojana, Tartu kunstnike liidule kuuluvasse hoonesse Ujula 1a. Need on praegugi seal.

Kas teate?

Milius läheb Lätti

• Riias tuleb novembri viimasel nädalal rahvusvaheline kunstimess.

• Kunstikoguja Matti Milius saab võimaluse täita ühe bok­si Eesti kunstnike teostega.

• Kollektsionääri abistab Tallinnas Lootsi 4 tegutsev TamGalerii.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles