Lähte kool katsetab õhupuhasteid

Risto Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki osa Lähte kooli algklassilaste vanemaid otsustas eile lapsed koju jätta, tuli enamik õpilastest kooli ja õppetöö jätkus.
Ehkki osa Lähte kooli algklassilaste vanemaid otsustas eile lapsed koju jätta, tuli enamik õpilastest kooli ja õppetöö jätkus. Foto: Kristjan Teedema

Põrandakatte alt õhku immitsevate keemiliste ühenditega kimpus Lähte kool saab eeldatavasti homme neli puhastit, mis peaksid ohtlikud ained õhust eemaldama. Tulevikus on vallal siiski plaanis põrandad ümber ehitada.

«Need ventilatsiooniseadmed töötavad ionisatsiooni meetodil selliselt, et lõhuvad õhku lenduvaid aineid,“ selgitas Lähte kooli direktor Üllar Loks. Peale keemiliste ühendite suudavad masinad hävitada baktereid, viirusi ja seeni.

REME-tehnoloogial põhinevaid magnetilisi ionisatsiooniseadmeid Eestis teadaolevalt rohkem ei ole. Küll töötab selliseid ventilatsiooniseadmeid vähemalt 600 Soome lasteasutuses, vanadekodudes ja isegi loomaaias. USA firma RGF Environmental Groupi toodetud masinad toob Eestisse Soome ettevõte Norketek ja paigaldab Eesti vahendusfirma Pipe Tools.

Puhasti peaksid parandama ventilatsiooni sissepuhumisseadme kaudu ruumide õhku selliselt, et mürgised ained, bakterid ja viirused neutraliseeritakse ventilatsioonifiltrite abil ja viiakse majast välja. Kui näiteks hallitusseente vastu saab masin juba mõne tunniga, siis keemiliste ühendite lõhustamine võib võtta paar päeva, rääkis Loks.

Seadmete soetamine ja paigaldus läheb Tartu vallale maksma veidi alla 10 000 euro. Koolidirektor tõdes, et see on siiski poolik lahendus. Seade võtab õhust ära halvad ained, kuid halva õhu põhjusega ehk põrandatega saab vald tegeleda eeldatavasti järgmise aasta suvisel koolivaheajal.

Praegu on koolihoone üks klass kolitud ajutiselt õpilaskodu klassiruumi. Ülejäänud viis klassi töötavad majas edasi. Osa vanemaid on võtnud oma lapsed koduõppele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles