Maru möllas mööda maakonda

Signe Ivask
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormile ei pidanud vastu Üle­nurme tehnopargi silt.
Tormile ei pidanud vastu Üle­nurme tehnopargi silt. Foto: Margus Ansu

Tartumaal tegi puhanguti kuni 26 meetrit sekundis lõõtsunud tuul suurt kahju. Teed olid täis puuoksi, mõnel pool olid puud keskelt murdunud, katused lendasid ning paljud inimesed jäid vee ja elektrita.

Tähtvere vallas Rahingel elav Marge Saaremets on üks õnnetutest, kes on pühapäevast saadik elektrita. «Olen Eesti Energiasse iga päev helistanud ja uurinud, millal elektri tagasi saame,» ütles ta. «Sealt sain automaatvastajalt teada, et täna (eile – toim) kella viieks tuleb elekter tagasi.»
Hiljem aga rääkis Saaremets Eesti Energia esindajaga, kes ütles, et elekter võib tagasi tulla alles kahe-kolme päeva pärast. Kahe lapse ema on sellest nördinud ning ootab kiiremas korras olukorrale lahendust.

Laastamine mitmel pool
Elva tarbijate ühistu kaubandusdirektor Juta Paurson sõnas, et poodide varalistele kahjudele on veel vara hinnangut anda. «Pühapäevases tormis sai kahjustada kõige rohkem Nõo A ja O kauplus, kus vahetamisele läheb 350 ruutmeetrit katust,» ütles ta.

Suurt pahandust tegi Elva tarbijate ühistule aga tormist tingitud elektrikatkestus. «Elektri puudumise tõttu olid esmaspäeval suletud Elva Konsum, Käo pood, Annikoru, Sangla, Nõo, Kambja A ja O,» rääkis Paurson.

Kuna elekter oli kauplustes ära rohkem kui 12 tundi, kaotasid külmikud nõutava temperatuuri ning nendes olev kaup tuleb ära visata. «Lubame riiulid täita värske kaubaga nii ruttu kui võimalik,» ütles Paur­son.

Eile avasid oma uksed kõik poed, kus elektrivarustus oli taastunud.
Torm ei läinud Tartu lennujaamastki mööda, vaid korraldas seal nii üht kui teist. Nimelt ei pidanud  lennukite perroonile kinnitamise trossid kohati kuni 30 meetrit sekundis vuhisevale tuulele vastu. Kannatada said kolm Cessna 172 lennukit.

Lennukite kahjusid hindab Tartu lennujaama juhataja Margo Muda suhteliselt väikesteks. Katki oli paar tuleklaasi ning keredelt võis leida mõlke. «Arvestades, mis ümberringi toimus, pääsesime suhteliselt kergelt,» arvas Muda.

Praegust olukorda pidas ta väga heaks. «Kõik on suurepärane, ilm ilus ja päike paistab,» rõõmustas ta eile. Inimesed tormist tema meelest ära ehmatanud pole ning käivad ikka eelnevaga võrreldes sama innukalt reisimas. «Eestis tuleb ju äikesetorme suhteliselt tihti ette,» ütles ta.

Torm tegi korralikult liiga ka Tartu lähedal Lohkvas asuva Juhani Puukooli kasvuhoonetele. Juhani Puukooli vanemmüüja Evelin Ott-Jõõgre täpset kahjude suurust hetkel öelda ei oska. «Torm tegi palju kurja: üks kasvuhoone kukkus täiesti kokku,» ütles ta.

Ilupõõsaistikud said kõvasti kannatada ning on seetõttu müügiks kõlbmatud. «Hakkame vaikselt juba parandustöid tegema, päris palju on siin teha,» tunnistas Ott-Jõõgre.

Elva linnapea Reno Laidre selgitas, et pühapäevane torm tegi ka Elvas palju kurja. «Pühapäeval jäid paljud linnaelanikud vee ja elektrita,» ütles ta. Elva nelja kanalisatsioonipumplat hoiti elektrigeneraatoritega töös vaid siis, kui linnaelanikele paariks tunniks vett anti, et heitvesi ära uhtuks.

Linnavalitsuse õnneks tuli elekter esmaspäeva õhtul kella kaheksaks tagasi.
Eile oli olukord linnas Laidre meelest paranemas. «Mõnes kohas on liinid ikka maas ja inimesed on elektrita,» sõnas ta ning tunnistas, et pahameelt on palju.

Ihastes läks sada puud
Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak ütles, et esmajärjekorras tuli pühapäeva õhtul teed sõidetavaks saada: murdunud puud ja suuremad oksad tuli sõiduteedelt eemaldada.

Kõige suuremaid kahjusid said tema hinnangul Toomemägi, Ropka ja Tähtvere park ning Ihaste metsapark, kus tromb kakkus üles ligi sada puud.
«Esimese koristamistiiru teeme ära ning pärast vaatab dendroloog pargid üle ja ütleb, mis tuleb veel maha võtta,» rääkis Haak. Ta pani inimestele südamele, et omavoliliselt ei tohi puid maha võtta, esialgu tuleb ikkagi linnavalitsusega rääkida.

«Linn leppis keskkonnajaamadega kokku, et 21. augustini võetakse seal elanikelt mahupiiranguteta tasuta vastu peenestatud või tükeldatud oksi-lehti ja muid haljastusjäätmeid,» selgitas Haak.
Äikesetormi tagajärjel oli eile kella nelja paiku veel elektrita 549 Tartumaa majapidamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles