Erilised noored õpivad lihtsaid ameteid

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Esimesed tosin erivajadustega noort saavad Tartus vilunud meistri käe all selgeks õppida mõne lihtsa ameti, millega on neil võimalik ka tulevikus leiba teenida.  

Selleks käivitas MTÜ Päikeseratas Eesti-Šveitsi koostööprogrammi vabaühenduste fondi ja kodanikuühiskonna sihtkapitali toetusel toetatud töö programmi erivajadustega noortele.

Kogenud meistrite ja noorsootöötaja juhendamisel pakutakse 16–20aastastele hariduslike erivajadustega, eelkõige psüühikahäiretega ja autistlikele noortele võimalust kuni kuue kuu jooksul omandada kutse- ja sotsiaalseid oskuseid, käia tööl ja teenida raha.

Lisaks on nad vabal ajal oodatud osalema arendavates tegevustes.

Tähtajaline tööleping

«Pakume noortele võimalust teha lihtsamaid ehitus-, remondi-, heakorra- ja koristustöid,» selgitas Päikeseratta noorsootöötaja Olav Kersen.

Tööd tehakse nädalas kuni 23 tundi.

Projektis on noortele aasta jooksul ette nähtud 12 töökohta: esimesel poolaastal saab ametit õppida kuus ja teisel poolaastal samuti kuus noort. Noortega sõlmitakse tähtajaline tööleping kuni kuueks kuuks.

Tööd annavad eraisikud, ettevõtted ja avalik sektor, millele Päikeseratas pakub teenust. Seni on olemas kokkulepe ühe ehitusfirmaga, kus neli noort on käe valgeks saanud värvimise, plaatimise, pindade ettevalmistamise ja objekti koristustöödel. Juhendaja ja noored saavad tehtud töö eest palka.

Seni on projekti vastu huvi tundud kümmekond noort.

«Kõigepealt viiakse läbi töövestlus, kus selgitatakse välja, kas noor sobib programmi ja kas programm sobib talle,» tutvustas Olav Kersen tööle asumist. «Sobivuse korral pannakse paika esialgne plaan ja siis on võimalik teha proovipäev.»

Tööpakkujad on oodatud

Päikeseratas ootab teavet kõigi noorte kohta, kes soovivad selles programmis kaasa lüüa – õppida tööoskusi ja teha tööd, arendada elus hakkamasaamise oskusi, saada abi ja nõu eesmärkide püstitamisel ning vabal ajal koos uute tuttavatega üht-teist põnevat ette võtta.

Samuti on oodatud tööandjad (eraisikud, ettevõtted, asutused), kes soovivad tellida noortelt remondi-, heakorra- ja koristusteenust ning saavad nii toetada erivajadustega noorte tööhõivet.

Kuigi projekt lõpeb tuleva aasta augustis, tahab Päikeseratas erivajadustega noori ka edaspidi tööle aidata. «Meie eesmärk on hakata teenima oma tulu ja vajaduse korral nõutame ka lisarahastust,» ütles Olav Kersen.

Toetatud töö

• MTÜ Päikeseratas käivitas Eesti-Šveitsi koostööprogrammi vabaühenduste fondi ja kodanikuühiskonna sihtkapitali 26 244-eurose toetusega toetatud töö programmi erivajadustega noortele.

•    Projekti «Toetatud töökoht haridusliku erivajadusega noorele» eesmärk on luua uudne teenus erivajadustega noorte tööturule kaasamiseks. Selleks pakutakse noortele võimalust teha lihtsamaid ehitus-, remondi-, heakorra- ja koristustöid.

•    Projekt kestab selle aasta 1. augustist tuleva aasta 31. augustini.

Allikas: MTÜ Päikeseratas

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles