Kodumaiste skulptorite näitust täiendavad barcelonalased

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Manel Clemente näitab Andres Sütevaka kõrval seistes oma fotot. Merce Tiana vasakul käel on postamendi otsas tema keraamiline hobuse portree.
Manel Clemente näitab Andres Sütevaka kõrval seistes oma fotot. Merce Tiana vasakul käel on postamendi otsas tema keraamiline hobuse portree. Foto: Kristjan Teedema

Barcelona eeslinnast Badalonast Tartusse on väga palju maad, kusjuures sõidu ajal juhtub suuremaid ja väiksemaid raputusi. Üks selline tabas ühe graafilise lehe pakendit nii, et raamitud pildi klaas purunes.

Keraamik Merce Tiana ehmus kergelt, kui oma kolleegi teose täna Nooruse galeriis Tartus (Riia 11) lahti pakkis. Kui ta aga kuulis, et Eestis toovad killud õnne, ja nägi, et graafiline leht ise ei olnud vähemalt pealtnäha kahju kannatanud, ta rahunes ja jätkas näituse ülespanekut.

Nimelt avatakse teisipäeval kell 17 Nooruse galeriis Tartu Kõrgema Kunstikooli skulptuuriosakonna vilistlaste ja õppejõudude näitus «Ajajoon». Väljapanekule annab rahvusvahelise mõõtme asjaolu, et osalevad ka Barcelona partnerkõrgkooli õppejõud.

«Ajajoone» on kureerinud ja kujundanud skulptuuritudeng Andres Mäekallas, kunstnikunimega Andres Sütevaka. Ta on Kataloonia pealinna Barcelonaga samuti tihedasti seotud. Nimelt naasis ta sealt hiljuti pool aastat väldanud õpinguilt ja läheb uuel aastal tagasi.

Kuraatoril ja Merce Tianal aitasid täna pärastlõunal näitust üles panna Carles Torne ja Manel Clemente. Vaadata saab ka nende kolleegide Joan Artigase, Maise Corrali ja Emiliano Lorenzo töid.

Näituse pealkirja ja teemat lubas kuraator osalevail kunstnikel avada üsna vabalt. Selle alla mahub näiteks loomingulise isiksuse kunstnikuks kujunemine ja kunstniku isiklik suhe ajaga. Aga samuti tähenduste, väärtuste ja hinnangute muutumine ajas, ajaperspektiiv, tagasi ja ette vaatamine, aja raiskamine, ajas kulgemine, lõputu aeg ja igavene taastulek, aeg enne algust ja pärast lõppu.

Nõnda nagu teema avamise võimalusi, on väljapaneku töödes esindatud ka palju erinevaid materjale ja tehnikaid. Leidub skulptuure, installatsioone, graafikat, fotot ja muudki.

«Ajajoont» saab vaadata 23. novembrini. Nooruse galerii külastamine on kunstihuvilistele tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles