Satelliitkurg jõudis taas rändega Etioopiasse

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sookurg Ahja 4 (vasakul) enne rändele asumist koos vanematega kodupaigas Ahjal möödunud aasta septembris.
Sookurg Ahja 4 (vasakul) enne rändele asumist koos vanematega kodupaigas Ahjal möödunud aasta septembris. Foto: Aivar Leito

Satelliitkurg Ahja 4 jõudis Etioopiasse 27. oktoobril, mis on kolm nädalat varem kui eelmisel aastal. Eesti maaülikooli vanemteaduri Aivar Leito sõnul on põhjuseks nii soodsad rändeolud kui ka linnu võimekus ja varasem kogemus.

Üks põhjus võis ollagi see, et vanemad ei riskinud eelmisel aastal Valgevenest koos noore kurega otse Addis Abebasse välja lennata, rääkis Leito. «Nüüd on Ahja 4 juba suur ja tugev lind ning tema võimekus on palju suurem, seega ta ei teinud pärast Põhja-Valgevenes viibimist pikemat peatust.»

Eelmisel sügisel tegi sookurg olulise vahepeatuse Iisraelis, kus ta oli eelmisel aastal oktoobri lõpust kuni 10. novembrini. Tänavu aga peatus kurg 16. oktoobrini Põhja-Valgevenes ning ainult lühikeste vahepeatustega rändas sama rasvavaruga 5100 kilomeetrit kõigest kümne päevaga.

Samast Valgevene peatuspaigast läheb suur osa linde Ungari poole, aga Ahja 4 valis siiski suuna Etioopiasse nagu eelmiselgi aastal. «Seda, kas see saab alati nii olema, ei tea öelda, see sõltub seltskonnast ja sellest, kellega peatuskohas lävitakse.»

Leito sõnul on Etioopias ideaalsed talvitumistingimused nii toidu kui ka kliima osas. Etioopia kiltmaa keskmine absoluutne kõrgus on 2500 meetrit ning talvel jääb seal temperatuur 20–25 kraadi kanti, mis vastab Eesti suvisele ilmastikule.

«Eestisse tagasitulek on seotud tema bioloogilise kellaga ning Etioopiast hakkab ta ära tulema veebruaris-märtsis,» kinnitas ta.

Noor sookurg asus rännakule 24. septembril ning peatus seejärel kolm nädalat Põhja-Valgevenes. Kogu rändeperiood kestis 33 päeva.

Mullu startis kurg 22. septembril ja peatus Valgevene eri paikades 18. oktoobrini ning siis rändas peatumata viis päeva kuni Iisraelini välja, kus viibis pikemalt 10. novembrini. Seejärel lendas ta viie päevaga Etioopiasse Tana järve äärde ja 20. novembril jõudis talvitusalale Addis Abeba lähedal Tulultas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles