Tuulispask pani vihma teistpidi sadama

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulispask
Tuulispask Foto: Kairi Gansen

Kambja külje all olevast Madise külast käis pühapäeva õhtul üle tuulispask ehk tromb. «Kõigepealt liikus ilus keeris mööda kruusateed, siis läks see põllule keerutama,» rääkis eilse tormi ajal Madise külas suvekodus olnud Postimehe fotograaf Margus Ansu.

Möll algas õhtul kümmekond minutit enne kella seitset. Margus Ansu abikaasa Anu Ansu oli parajasti koos pere väiksema poja Pauli ja käruga teel põllule, et tuua sealt ära mõned kabatšokid. «Anu nägi, kuidas trombi ajal sadas vihm alt üles, mitte ülevalt alla,» rääkis Margus Ansu. «Mul jäi see pilt nägemata, sest päästsin õues varandust – sõidutasin auto lagedale kohale, panin uksi-aknaid kinni, korjasin asju kokku.»

Viis minutit pärast seitset muutus ilm veidi vagasemaks, tromb oli möödas. Tuulispask oli Ansude juures välja juurinud vana suure kuuse, murdnud ära kaks remmelgat, kahe sõrme jämeduse maarjakase ning kastani jämeda oksa ja lehise kaks jämedat oksa. Küüni katuselt oli tromb minema pillutanud kaks eterniiditahvlit.

Klimatoloog Ain Kallisel ei olnud täna hommikul andmeid Tartus ja Tartumaal möllanud trombide kohta. «Tugevad tuuleiilid on äikese eel ja ajal tavalised,» ütles ta. «Tuulispask on haruldasem. Kui keegi näeb lonti taevast alla rippumas, siis on tegu trombiga.»

Ta lisas, et tuulispask murrab puid risti-rästi. «Kui puud on murdunud kõik ühele poole, siis on see tugevate tuulepuhangute, mitte trombi töö,» selgitas Kallis.

Inimestel, kes pühapäeva õhtul juhtusid trombi nägema, palub Kallis sellest teada anda Tartu Postimehe meilile tartu@postimees.ee. «Need on väga põnevad teated,» ütles ta. «Oleks kahju, kui inimesed jätavad need vaid enda teada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles