Tuul kihutas ringi tormi kiirusega

Vilja Kohler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tormimurd Tartus Vallikraavi tänaval. Tõnu Leinus (sinises) ning poeg Anti Leinus tükeldavad auto peale kukkunud puud.
Tormimurd Tartus Vallikraavi tänaval. Tõnu Leinus (sinises) ning poeg Anti Leinus tükeldavad auto peale kukkunud puud. Foto: ANDRES EHRENPREIS/PM/SCANPIX BALTICS

Tõraveres asuva Tartu meteoroloogiajaama andmetel oli  pühapäeva õhtul kella seitsme paiku möllanud tormi ajal suurimate puhangute kiirus 26 meetrit sekundis. «See on ikka väga kõva tuul,» ütles klimatoloog Ain Kallis. «Aga Tartu pääses siiski üsna kergelt.»

Oli kohti, kus laastamistööd tegevad väga kõvad tuulepuhangud sööstsid üle maa veel pöörasema kiirusega. Kallise andmetel möllas kõige suurem maru pühapäeva õhtul Väike-Maarjas, kus tuulepuhangute suurim kiirus küündis 36,5 meetrini sekundis.

«Pole siis mingi ime, et seal murdus ära kiriku torn, mis kukkus kabeli peale. Just need tugevad puhangud teevadki kurja.» Peale kiriku sai Väike-Maarjas kannatada mitu uut maja, millelt tuul viis katuse. «Torm laastas seal ka kõvasti ilmajaama, aga automaatika jäi õnneks tööle,» lisas Kallis.

Kõva möll käis eile ka Jõgevamaal Toomal, kus tugevaimate tuulepuhangute kiirus ulatus 31,9 meetrini sekundis.

Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi (EMHI) andmetel ründas Eesti seni tugevaim torm Lääne-Eestit 2. novembril 1969, kui Ruhnus mõõdeti tuule suurimaks kiiruseks 48 meetrit sekundis.

Ametlikult peetakse tormiks tuult, mille pidev kiirus on vähemalt 21 meetrit sekundis. Orkaanil on tuule pidev kiirus vähemalt 33 meetrit sekundis. Seega võib öelda, et eile õhtul möllasid Tartus tormi tugevusega ja Väike-Maarjas orkaani tugevusega tuulepuhangud.

Ka 2005. aasta 9. jaanuari öösel laastas torm Tartut ja Tartumaad üsna kõvasti: ülikoolilinnas läks lendu mitu katust, murdus väga palju puid ning palju alajaamu oli rivist väljas. Toonasel tormisel ööl mõõdeti Tartus suurima tuulepuhangu kiiruseks 25 meetrit sekundis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles