Reedel saab linnamuuseumis teada tapeedi ajaloost

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnamuuseum.
Tartu linnamuuseum. Foto: Ain Protsin

31. oktoobril Tartu linnamuuseumis aset leidval tapeedipäeval räägitakse seinakatete ajaloost, samuti avatakse sel päeval näitus «Mängud tapeetidega».

Kell 10 algaval  teaduspäeval käsitletakse Tartu tapeetide kõrval ka Eesti linna- ja mõisainterjööre ning tapeedi ajalugu laiemalt.

Tartu elamutest leitud tapeetidest räägib aga Tartu kõrgema kunstikooli maalingute osakonna juhataja Heli Tuksam ning Tartu 20. sajandi interjööride trafarettmaalinguist Kristiina Ribelius.

Tartu vanematest hoonetest leitud 18.-19. sajandi tapeetide konserveerimisest teeb ülevaate Ene Sarap ning just needsamad tapeedid on eksponeeritud kell 16 avataval näitusel.

Tapeedipäeval saab kuulda, kuidas on seinakujundus läbi aegade sõltunud mitmesugustest teguritest, nagu moevoolud, ruumi otstarve ja paigutus ilmakaarte suhtes. 1840. aastatest, mil tapeete hakati tööstuslikult tootma, on need olnud kättesaadavad kõikidele ühiskonna klassidele. Varem valmistati tapeete paberivalamisest trükkimiseni käsitsi ning seetõttu olid paberist seinakatted kallid ja laiemale tarbijaskonnale kättesaamatud.

Näituse idee sai alguse ühest 1980. aastatel restaureerimistööde käigus Lai 24 hoonest leitud Pompei stiilis käsitsimaalitud tapeedi fragmendist, mis pärines 19. sajandil tegutsenud Tartu ülikooli kunstiõpetaja ja tuntud graafiku Woldemar Friedrich Krügeri kodust.

Näituse kuraator on Kadri Kallaste, kujundaja Tuuli Aule. Näitus "Mängud tapeetidega" jääb avatuks järgmise aasta märtsini ning sellega kaasnevad mitmed töötoad ja loengusari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles