Tõnu Seilenthal mõtleb hõimlastele

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Filoloogiadoktor Tõnu Seilenthal (67) on jäädvustanud ennast hunga­roloogia ajalukku kui tänapäevaseid vajadusi arvestava põhjaliku ungari-eesti sõnaraamatu autor koos kolleeg Anu Nurgaga. Tema muudest teadustöödest ja raamatutest ei ole siinkohal mahti ja mahtu kirjutada.

Niisiis on üpriski kohane küsida, kuivõrd tõsine õpetlane üleüldse sobib sellisesse üldrahvaliku kasutajaskonna ja kirju-mirju sisuga netikohta, nagu seda on Facebook. Millise pildi on loonud endast FBs  Tartu ülikooli uurali keelte ja hun­ga­roloogia dotsent ning soome-ugri osakonna juhataja?

Hungaroloog istub

Ettekujutus temast kui teadlaslikult tõsisest mehest hakkab hajuma juba tema profiilipildiga, kus hungaroloog istub  kaupluse vitriini ees tänaval.

«Profiilifoto on tehtud Bou­levard Saint-Germainil Pariisis, kui istun ja mõtlen, mida teha pühapäeval, kui parema kinga konts on alt ära tulnud,» kommenteeris ta siinse vaatluse tegijale. «Paarsada meetrit «allapoole» Ladina kvartali suunas õnnestus leida pühapäevalgi avatud hiina pood, kust sain uued kingad jalga.»

Tõnu Seilenthali postitused annavad teada, et ta kuulab Kuku raadio kultuurisaadet «Pub­likumärk» ja soovitab seda kuulata oma FB-sõpradel. Ta on jälginud ka raadiojaama Classic FM.

Sealsamas ilmutab õppejõud oma naljalembust. Nimelt on ta jaganud mitut sama raadiojaama naljakat fotot. Ühel on kujutatud tassi, millel on kiri Tchaikoffee (eesti keeli teekohv) ja mille kohvikooresele pinnale on joonistatud Tšaikovski portree.

Üldiselt paistab, et Tõnu Seilenthali postitatud naljad on keelemängulised, tema üldise eriala filoloogiaga tihedasti seotud.

Rosinad ja saiapäts

Näiteks olgu toodud anekdoot 17. oktoobrist: «Joodikud istuvad pargis. «Mis su nimi on?» küsib üks teiselt. – «Enn.» – «Nagu üks täht vä?» – «Ei, kolm.» – «Kolm N-i vä?!?»

Nii et õpetlane sobib hästi FB seltskonda. Naljakad fotod ja huumoritekstid on Tõnu Seilenthali FB seinal siiski vaid rosinad. Saiapäts ise on kokku küpsetatud ungarikeelsetest postitustest, mille kõrval on võrdses osas äsja lõppenud tänavuste hõimupäevadega seotud tainast.

Ungarikeelsed postitused on eeskätt eestlastest hungaro­loo­­gidele ja -fiilidele. «Reader’s Digest ungari igapäevaelu, poliitika, kultuuri, ajaloo jm kohta. Ent pakub huvi ka ungarlas­tele,» selgitas ta ajakirjanikule.

Üks tema nädalavahetuse postitusi on suure uudisväärtusega. Nimelt on Setomaa ülem­sootska Annela Laaneotsa teatanud, et 18. oktoobril andsid udmurdid setude delegatsioonile Udmurdimaal üle soome-ugri kultuuripealinna sümbollinnu Tsirgu. 24. oktoobril võtavad setud Tsirgu vastu Obinitsas, millest saabki aastaks soome-ugri kultuuripealinn.

Niisiis saame Tõnu Seilen­t­hali FB seinalt teada, et ta on filoloog, ungari keele ja kultuuri ning üleüldse soome-ugri maailma suur asjatundja, kes tunneb rõõmu huumorist. Pereteemalisi postitusi oktoobris ei hakanud silma, isikuandmetesse FB seinal on ta märkinud, et on abielus.

Kui supermarketi teenindajate värbajad satuksid Tõnu Seilenthali FB seinale, jätaksid nad ta oma valikusse tõenäoliselt võtmata. Seilenthali teadmised viiksid ta müügisaalist üsna pea teaduse radadele.

«Mine tea, äkki ikka kõlbaksin supermarketi teenindajaks, sest ise tunnen just, et olen teenindaja tüüpi – mulle meeldib teistele midagi pakkuda,» kommenteeris ta viimast lõiku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles